IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесното боравене кара хората да предпочитат мобилните разплащания

Половината участващи в анкета биха плащали с мобилни устройства заради липсата на нужда за посещаване на офиси и каси и на пари в брой

09:03 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лесното боравене кара хората да предпочитат мобилните разплащания

„Защото няма нужда от посещаване на офиси и каси и пари в брой“. Почти всеки втори от участващите в анкета на Investor.bg е отговорил така на въпроса „Защо бихте използвали услуга за мобилно разплащане?“.

Други 32 на сто от участвалите в анкетата биха ползвали такава услуга „заради лесно, бързо и удобно разплащане от разстояние през смартфона“, а 9% ще употребяват подобна услуга „защото е безплатно и се сваля и инсталира лесно“.

Това са само малка част от предимствата и на CellumPay - новия продукт на българския  пазар,  който за първи път предлага на потребителите възможност да се разплащат и пазаруват през своя смартфон. Всички дебитни и кредитни карти могат да се съберат на едно място и да се използват за пазаруване от разстояние, през мобилното устройство.

Важно е да се уточни, че приложението не крие абсолютно никакви рискове за личните данни при ползването му. Кодът CellumPay МPIN се създава от самия потребител и се съхранява само от него, не се издава или съхранява от доставчика на услугата Този начин на плащане е признат от международната картова организация MasterCard като сигурен метод за картово разплащане през мобилен телефон. Целум Глобал е сертифицирана по международния стандарт PCI DSS гарантиращ сигурността на картовите данни в системите, а Целум България завършва своята сертификация за страната.

Сигурността на картата се гарантира и чрез криптиране на нейните данни на две части, като само половината от чувствителната информация се съхранява в смартфона, а другата се запазва отдалечено в централната база данни. Без наличието на двете половинки е невъзможен достъпът до данните на банковите карти на клиентите. Информацията се събира единствено в процеса на плащане от страна на крайния потребител.

CellumPay работи без изнасяне  на каквито и да е лични  данни в пространството извън  мобилния телефон. При регистрацията, с цел доказване на истинността на картата и нейния съдържател се извършва една реална трансакция от 30 стотинки, която веднага след завършване на регистрацията се връща обратно по сметката.

Въпреки че приложението позволява разплащане през мобилния си телефон, потребителят на практика извършва картово разплащане, като спестява търсенето на банкомат за теглене или плащане, не използва пари в брой, дори и за зареждане. Неговите карти и сметки са защитени, както от изключителната система за сигурност на CellumPay, така и от банката, издател на картата. Така единственото, от което има нужда за плащане на сметки, услуги, покупки, е само и единствено смартфонът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още