IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

Експрезидентът е скептик и за провеждането на Велико народно събрание

21:08 | 20.02.13 г. 47
Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

"Аз не бих подкрепил идеята за 240 мажоритарни депутати, защото това ще означава хаос, възможност за манипулация и липса на перспектива". Това каза Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 година, в интервю за извънредно студио на бТВ.

Той заяви, че има други разумни идеи, които могат да бъдат обсъдени в рамките на диалог с протестиращите. „Но за това според мен сега вече ролята пада основно върху Президентството”, коментира експрезидентът.

Първанов каза още, че е много важно членовете на служебния кабинет да бъдат професионалисти, хора с висок авторитет в обществото, които никой да не заподозре, че ще се опитат да манипулират изборите.

“Служебният кабинет, освен оперативните задачи, които решава, има голямата ключова цел – подготовката на честни, прозрачни и демократични избори”, посочи Първанов.

От думите му стана ясно, че е скептично настроен за свикването на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. “При тази разпиляност на политическия потенциал на партиите в политическото пространство, аз се съмнявам, че в едно Велико Народно събрание може да се събере конституционно мнозинство”, посочи той.

“Представете си, че проведем такива избори, свикаме Велико Народно събрание, което не може да произведе никакъв продукт, тогава катастрофата за политическата класа и за България ще бъде голяма”, допълни Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Тези, които бяха политически гаранти на свръхвисоката цена на газа и станаха млади милиардери за се заврат ка кучето във .........а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
Ricco
преди 11 години
На всичкото отгоре, и сегашната система позволява мажоритарно гласуване! То не е забранено по никакъв начин. Не е! Който иска може да се регистрира и да се състезава с партиите на равни начала. И ако спечели необходимия брой гласове ще влезе в парламента като независим. Ама такова нещо просто не се случва. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 10
Ricco
преди 11 години
"Парламентарните избори са сблъсък на партийни идеи, на начин на социално-икономическо мислене, и тук мажоритарният избор НЯМА място!"-------------Точно! Мажоритарният избор НЯМА място защото е базиран на териториално обособяване на представителството! Обърнете внимание на това - териториално срещу идейно обособяване! При териториалното обособяване има значение къде точно живееш - ако си в съседен град на човека, с който имаш еднакви идеи, то териториалното обособяване пречи да се обединиш с него - няма как да гласуваш за него или той за теб. Но ако направите партия и гласуването е пропорционално, тогава вече може да се обедините (на база някаква ИДЕЯ, А НЕ МЕСТОЖИВЕЕНЕ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
Ricco
преди 11 години
A Гоце все пак свърши едно много полезно дело - наложи мажоритарно гласуване на предните избори и така всички можаха да се убедят с очите си, че то НЕ работи. Повтарям - НЕ работи. Хората си гласуваха изцяло на партиен принцип и това е - от 31 мажоритарни района 26 бяха спечелени от ГЕРБ, а 5 от ДПС. Което е и една от причините за провала на БСП на тези избори - понеже БСП беше в спад по това време, а мажоритарната система работи на принципа "победителят взема всичко", то в тези райони БСП не можа да класира нито един кандидат и остана само с 40 депутати в парламента. Нещо неслучвало се досега. Което беше "благодарение" и на наложеното от Гоце мажоритарно гласуване....Само да не кажеш сега, че съм пък за БСП. Не! Просто ги давам за пример. Защото същото, даже с още по-голяма сила важи и за всяка по-малка от тях партия - при мажоритарно гласуване по-малките партии просто нямат никакъв шанс. Затова и в САЩ системата е двупартийна. Което е олигопол и има проблем с представителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
mos70
преди 11 години
За мен мажоритарното гласуване е една голяма глупост, която е практически НЕосъществима! Обяснявам защо: не е възможно да познаваш всички "експерти" от своя избирателен район, от целият политически спектър! Няма как това да стане! От друга страна, представяте ли си- работещ парламент, съставен от 240 НЕпартийни депутата?!? Това ще бъде един напълно НЕработещ парламент! Парламентарните избори са сблъсък на партийни идеи, на начин на социално-икономическо мислене, и тук мажоритарният избор НЯМА място! Мажоритарен избор е подходящ когато се избира един човек (президент или кмет), но е НЕподходящ при избор на парламент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Ricco
преди 11 години
"Ти си за Гоце , а аз не"------------------Боже, Боже, какво мислене! И какво ако бях с истинското си име? Какво щеше да промени това по отношение на съществени неща, като данъците например?! И какво изобщо имат общо имената във форума?! Ако тръгна да се кандидатирам за нещо, независимо през партия или мажоритарно ще съм с истинското си име. Ти изобщо сигурен ли си, че искаш да кажеш нещо? Щом съм бил имал съвпадение по една тема с Гоце и значи съм за него... Направо седя, немея, тъпея и не знам как да отговоря - на толкова неадекватно изказване скоро не бях попадал!...Мога да кажа например, че срещу Гоце, аз лично, преди години бях направил специален сайт и платих и за него и за малко реклама (за сайта) от собствения си джоб (без да съм член на никоя партия). Но това е без значение. В света има толкова идеи, че няма как да не съвпадна и по още нещо с Гоце. Той например харесва жени. Аз също харесвам жени. И какво сега, това значи ли, че съм за него?! Не си в час, Fjut...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
само да допълня в подкрепа на Рико (и Първанов), че то и сега има мажоритарен елемент - всички в малкия град знаят кой точно е бил кандидатът изпратен чрез спечелилата партия в парламента...само дето не могат да го отзоват. Това трябва да се поправи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
fjut
преди 11 години
Ricco, sorry, ама скоро май си чел Утопия или Капитал. Какви ги дрънкаш? Ако тези тинтири-минтири бяха истина, щеше да се пишеш с истинското си име. Сега ако Ти и аз бяхме с истинските си имена, всеки ще знае каква позиция представлявя и ако се стигне до избор на мнение, всеки ще знае, че Ти си за Гоце , а аз не. Представителната демокрация в БГ-вида си е една уродлива форма на управление. Трябва да има мажоритарна система. Другото е криене зад nick-names.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
Ricco
преди 11 години
Мажоритарното гласуване е остатък от времената когато регионалното деление е било по-важно и хората от даден регион са се чувствали като общност само на базата на това, че живеят близо - в едно село, в една околия. Днес обаче, с напредналата урбанизация, ние не познаваме дори някои от съседите, с които живеем в един вход та какво остава за нещо повече. Животът в градовете е много по-анонимен отколкото е (бил) в едно село. И съответно е безсмислено хората от даден регион да избират свой представител само защото той е жител на същия този регион. Отново - много по-важно е какви идеи защитава този човек, а не това къде точно живее. И не на последно място защото сме много по-мобилни. Илюзия е, че мажоритарно гласуване може да подобри нещо. В един мажоритарен район има 30-тина хиляди избиратели. Как си представяте всички те да познават и имат доверие на един човек?! Това просто не се случва. Какво стана например с преференциалното гласуване? Ами почти нищо - съвсем, съвсем минимален интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Ricco
преди 11 години
Мажоритарното гласуване е базирано на теритириално разделение, но реално това разделение не е ефективно за избор на държавни органи защото регионалното деление е (много) по-маловажно от други видове разделения. Като например нивото на данъците. Във всеки регион има хора, които искат например по-ниски данъци. И тези хора трябва да могат да се обединят на база идеята за по-ниски данъци, а не на база това, че едните са от Варна, а другите от София. Делението Варна / София е без значение за данъците. Депутатите в парламента са призвани да осъществяват политики засягащи всички региони, а не само един. За защита на регионални интереси си има местни избори, кметове и общински съвети. На държавно ниво са по-важни хоризонталните идеи, тези, които засягат хората от цялата страна, а не вертикалните, които засягат само даден регион. Затова, дори и в страна като САЩ, с традиции в мажоритарното гласуване, пак се гласува за партии. И независими депутати там няма. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още