IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

Експрезидентът е скептик и за провеждането на Велико народно събрание

21:08 | 20.02.13 г. 47
Първанов не подкрепя идеята за мажоритарен избор на депутати

"Аз не бих подкрепил идеята за 240 мажоритарни депутати, защото това ще означава хаос, възможност за манипулация и липса на перспектива". Това каза Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 година, в интервю за извънредно студио на бТВ.

Той заяви, че има други разумни идеи, които могат да бъдат обсъдени в рамките на диалог с протестиращите. „Но за това според мен сега вече ролята пада основно върху Президентството”, коментира експрезидентът.

Първанов каза още, че е много важно членовете на служебния кабинет да бъдат професионалисти, хора с висок авторитет в обществото, които никой да не заподозре, че ще се опитат да манипулират изборите.

“Служебният кабинет, освен оперативните задачи, които решава, има голямата ключова цел – подготовката на честни, прозрачни и демократични избори”, посочи Първанов.

От думите му стана ясно, че е скептично настроен за свикването на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. “При тази разпиляност на политическия потенциал на партиите в политическото пространство, аз се съмнявам, че в едно Велико Народно събрание може да се събере конституционно мнозинство”, посочи той.

“Представете си, че проведем такива избори, свикаме Велико Народно събрание, което не може да произведе никакъв продукт, тогава катастрофата за политическата класа и за България ще бъде голяма”, допълни Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"ако хората от региона са го избрали, нали пред тях ще се отчита. Ами ако го отзоват набързо за несвършена работа?"-----------------------Ами точно там е заровено кучето - работата на депутатите е да приемат закони (правила) за цялата държава. Как си го представяш някой депутат да прокара закон, който да е добър само за неговия регион?! И изобщо, как ще се измерва дали някой депутат си върши работата? По това дали ходи на работа ли? Или по това колко пъти се е изказал? Норма ли трябва да им въведем на депутатите?...Да не ме разбереш грешно по тая точка - не съм против да има възможности за отзоваване, но някак си критериите за оценка ми се губят?! Ето пресен пример - можем ли да преценим кой е виновен за неразбориите в енергетиката (след като всички си прехвърлят топката)? Ами не можем защото важната информация просто се крие. Как да решим без информация? Значи важното на първо място и преди всичко е да има прозрачност. Без прозрачност просто нищо няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Дали там обаче партийни листи се редят както тука, лидер в партия да е кандидат от някое село в саваната? И дали и как може да има граждански контрол и процедура по отзоваване при определени условия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
В случая говоря за "изсипани" "едни" пари в една кампания от една партия срещу "идейния" призив на силната личност. Нека аз да хвърля на гладно куче пържола, пък ти му обяснявай к`ва топла колиба си му сковал за зимата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
По коментар 1 - Сега НЕ може и ти знаеш защо. Партийни интереси и тъмни субекти.Как някой да каже нещо, като на следващия ден е изхвърчал. НО, ако хората от региона са го избрали, нали пред тях ще се отчита. Ами ако го отзоват набързо за несвършена работа?по коментар 2 - няма кой да ги пусне, даже и да се напънат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Все пак, от политическа гледна точка, ако има нещо, което си заслужава да се коментира дали да бъде променяно, защото то наистина има потенциал да промени нещо, то това е дали да минем към президентска република или не. Президентска република са например САЩ, а донякъде и Франция. Президентската република, поне на теория, осигурява това, което уж трябва да го има във всяка демокрация - разделение на властите. А това е важно, особено за страна като нашата защото е знайно, че "властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно". Така у нас, понеже който спечели избори придобива цялата власт (съдебната не я броим защото тя се задейства само по изключение), то и корупцията е повсеместна. И затова би имало смисъл да се мисли дали президентска република, която да осигури по-голямо разделение на властите, е добър вариант. А дали пропорционално или мажоритарно гласуване, ако не се цели двупартиен модел, е само близалка-залъгалка за отпускане на напрежението и отвличане на вниманието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
едими, дай пример за безпартиен парламент избран изцяло мажоритарно. Интересно ми е коя тази страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
Или да го кажа пак - независимо от начина на гласуване - пропорционално или мажоритарно, гласуването е винаги партийно. Това е и у нас, а и по света. Факт. Да потретвам ли, че в САЩ, въпреки вековната традиция на мажоритарни избори, няма независими депутати - всички са или демократи или републиканци. Единственото, което гарантирано може да постигнат мажоритарните избори, ще е да докарат двупартиен модел. Ако това е целта, кажете го направо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
"Можеш ли ТИ, да си организираш самостоятелна кампания, съперничеща на партийните?"-----------Чакай с'я - нали точно това е идеята на мажоритарните избори - силни личности?! Ти какво всъщност предлагаш - да закрием партиите изобщо за да не пречат на личностите да се изявят ли? Хммм - крайно интересна идея! И крайно нестандартна. Затова ще ми трябва време да я асимилирам. Междувременно, ако това го има някъде по света, кажи къде за да не откривам топлата вода?...А и нали сега партиите са слаби, значи за силните личности, дето хората ще ги припознаят за спасители, няма да е проблем да гътнат партиите. Ама никакъв проблем - всички партии са оакани и значи сега е момента. Още повече че (както казах), закона и сега позволява на личности да се явяват на избори. Няма никакви правни пречки. (Само с личностите май има проблем, ама сигурно ти имаш решение?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
"Ако един регион си извоюва по-добри условия за работа и инвестиции, то той ще се развие и обратното."----------------И какво пречи това да стане и сега?! Кметовете са тези, които следва да развиват регионите. Ако ли пък София пречи, пак кметовете (избрани мажоритарно) да се съберат, обединят и направят нова регионална партия, която ударно да подкрепя регионите. Мисля такава има в Украйна. Щом обаче кметовете (избрани мажоритарно!) не казват нищо, значи няма проблеми в това отношение."Защо няма български ЧЕЗ, ЕОН и прочие в други държави?"-------------Този въпрос може със страшна сила да бъде зададен на българските пенсионни фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Гоце иска служебно правителство, което да е достатъчно кадърно, че да манипулира изборите без да го заподозрат. Много точно се е изразил.Според мен най лесния начин за редуциране на депутатите е - за гласовете на не гласуващите да няма депутати. Така при 60% активно автоматично ще има само 140 депутати. При 40% - 100, а не както е сега да подменят вота на не гласуващите като ги разпределят пропорционално. Допълнително би трябвало да се уволняват депутати без подмяна при системни отсъствия ала Доган. Не може уж да си депутат и с години да не стъпваш в НС. При отсъствие на повече от 1/3 от заседанията на година би трябвало депутата да се уволнява дисциплинарно за неявяване на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още