IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Социалистите водят страната към фалит

Фискалният резерв е над 4 млрд. лв., успокои финансовият министър в оставка

14:07 | 26.02.13 г. 79
Дянков: Социалистите водят страната към фалит

Фискалният резерв е над 4 млрд. лв., а финансите на страната са стабилни. Това заяви днес вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков.

"Анализът показва, че към днешна дата фискалният резерв има 4 млрд. и 100 млн. лева плюс 600 млн. - авансови плащания, които ни дължи Брюксел", уточни Дянков.

По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа.

"Всички опити това да се дестабилизира са политически настроени, просто както в миналото социалистите винаги са водили държавата до фалит и сега се опитват да я доведат до фалит", коментира той.

Малко над 4 млрд. лева е бил фискалният резерв към вчерашна дата (25 февруари), сочат данни на Министерството на финансите, представени от вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

За сравнение, през миналата година размерът му е бил малко над 3,8 млрд. лева, но от 2009 г. насам той е намалял наполовина.

„Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината“, посочва се в съобщение на финансовото министерство, разпространено до медиите.

Изключение правят предкризисните години 2007-2009 г. през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година, посочват още от ведомството.

От министерството припомнят, че в началото на тази година бяха направени плащания в размер на около 1,9 млрд. лева по дълга на правителството на Симеон Саксксобургготски. Резервът беше натоварен и с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лева. От данните е видно, че през 2011 г. през януари и февруари не е имало плащания за земеделците, а миналата година 644,3 млн. лева са изплатени през януари и още 35,2 млн. лева – през февруари.

Общият размер на платените до сега през 2013 г. суми от фискалния резерв е със 120 млн. лева повече от 2012 г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години, поясняват от министерството.

В края на 2012 г. пък фискалният резерв е намалял заради трансферите по оперативните програми, допълват от финансовото ведомство.

По време на консултативния съвет Симеон Дянков е подчертал, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централното правителство са намалели с 83%, или с 500 млн. лева, а на общините – с 11%, или 21 млн. лева. Общите просрочени задължения са се свили с 65%, сочат данните.

Министерството на отбраната например е свило просрочените задължения от 109 млн. лева до 68 млн. лева в края на януари, а това на регионалното развитие – от 238 млн. лева до 3 млн. лева. Министерството на вътрешните работи е свило просрочените задължения три пъти за мандата на кабинета – от 45 млн. лева до 15 млн. лева.

Най-сериозно влияние върху дълговете на военното ведомство оказват задълженията на Военно медицинската академия (ВМА), които са били 66 млн. лева към края на януари.

Що се отнася до общините, въпреки че Столичната община свива дълговете си с най-бърз темп, все още е първенец по просрочени задължения (18,4 млн. лева), следвана от Перник – 13,7 млн. лева, и Кърджали – 11,3 млн. лева.

Към края на януари спрямо началото на мандата на правителството са се свили просрочените дългове на общините Хасково, Ямбол, Бургас, Шабла, Приморско и други и са нараснали тези на Перник, Дупница, Сливен, Велинград и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Всички фалити на България в модерната история са дошли по време на управление на социалисти каза Дянков ..:) Еми ...всеки може да провери дали е вярно. Факт ! И от устите на тези хора критиките са просто смешни. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 3
ignatpen
преди 11 години
и ти ли бе, бруте! ти най-виновен от всички си, национални предателю, смееш да бягаш от отговорност! Кой ни докара дотук най некадърното и ченгесарско правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Четох го. Там вина на Дянков не открих. Къде е излъгал? Парите за чукоите бяха дадени БЕЗ неговото съгласие. Това е и официалната причина за оставката му. "Той пести от пенсионерите и майките, на които дори не плаща редовно мижавите подаяния..."По неразумно обвинение от това няма!Мисля, че на много хора още не им е ясно, че именно той защитаваше ТЕХНИТЕ пари от алчни ръце. Има време ще го разберат! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 4 rate down comment 5
valentin11058030
преди 11 години
виж коментара на sonka.74 -ако мислиш че докарването на един народ до тотална мизерия е геройство а не затвор и до самозапалването на хората по улиците от безисходица,също така до липса на адекватна реакция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
" Лъжеца си е лъжец ,вари го печи го мошеника си е мошеник-за такива оправията е една -затвор " В какво точно е излъгал !? Сподели с нас ! Това за затвора -без коментар ! :)..По мое мнение, името му достойно може да се впише, сред строителите на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 6
sonka.74
преди 11 години
Точно Дянков да говори, че други са фалирали държавата, е малко нагло. И то в момент, когато заради липса на обещаните на фермерите пари му взеха оставката и скоропостижно трябваше да емитират нов вътрешен заем за 800 млн. лв.?! Той пести от пенсионерите и майките, на които дори не плаща редовно мижавите подаяния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
кажи ми, моля те-какви пари взимаш:) ако са добри...ще почна да пиша като журналист-каквото ми наредят:) и без това съм човек, с доста свободно време. Тия имоти на твоите "баби и дядовци" чии са към момента? Щото вече не са и техни, а ако преди са успели да си ги върнат, то вече мача е свирен. И най-големият собственик към момента е руска фирма. Която е най-активната именно през последните 3-4 год. А предишният най-голям е фирма с варненски/руски интереси. И аргумента ти, че само това правителство са направили нещо е....лозунгов-типично за платен драскач:) Трябва да ти повярвам, просто защото трябва да ти повярвам ли? Няма правителство след Жан, което да не е направило нещо добри и все пак всичките са направили повече лошо от колкото добро. И колкото и да ми се пениш по милиционерски(между другото за мен е грешна стратегия в сайтове, в които преобладават хора с тапия-вземи говори с координатора) най-много да ми станеш смешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 6 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
До някъде си прав...но причината да се "ходи на работа" е....ха познай.....в заплащането! Все още си работи принципа- те ме лъжеш, че ми плащаш, аз те лъже, че работя! За да "работиш", в смисъла който влагаш, трябва да имаш стимул, трябва да знаеш за какво се "бориш"! Мижави заплати- мижава работа! Не може да очакваш нищо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 8 rate down comment 2
kig36
преди 11 години
Построила е да,на нашите баби и дядовци с имотите и всичко което са притежавали!Ама ти сигурно и не знаеш какво е ТКЗС.Откъде да знаеш всичко си е било супер,то и досега беше така.Плащай сега за тези голеееми,велииики пътища вече 23г.Батенце утре на личен,много си зле заклевам се,съмнявам се че си поразболян неизлечимо от омраза към единствените хора които за 23 лета направиха нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 6 rate down comment 13
valentin11058030
преди 11 години
Лъжеца си е лъжец ,вари го печи го мошеника си е мошеник-за такива оправията е една -затвор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още