IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Социалистите водят страната към фалит

Фискалният резерв е над 4 млрд. лв., успокои финансовият министър в оставка

14:07 | 26.02.13 г. 79
Дянков: Социалистите водят страната към фалит

Фискалният резерв е над 4 млрд. лв., а финансите на страната са стабилни. Това заяви днес вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков.

"Анализът показва, че към днешна дата фискалният резерв има 4 млрд. и 100 млн. лева плюс 600 млн. - авансови плащания, които ни дължи Брюксел", уточни Дянков.

По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа.

"Всички опити това да се дестабилизира са политически настроени, просто както в миналото социалистите винаги са водили държавата до фалит и сега се опитват да я доведат до фалит", коментира той.

Малко над 4 млрд. лева е бил фискалният резерв към вчерашна дата (25 февруари), сочат данни на Министерството на финансите, представени от вицепремиера и министър на финансите в оставка Симеон Дянков на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

За сравнение, през миналата година размерът му е бил малко над 3,8 млрд. лева, но от 2009 г. насам той е намалял наполовина.

„Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината“, посочва се в съобщение на финансовото министерство, разпространено до медиите.

Изключение правят предкризисните години 2007-2009 г. през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година, посочват още от ведомството.

От министерството припомнят, че в началото на тази година бяха направени плащания в размер на около 1,9 млрд. лева по дълга на правителството на Симеон Саксксобургготски. Резервът беше натоварен и с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лева. От данните е видно, че през 2011 г. през януари и февруари не е имало плащания за земеделците, а миналата година 644,3 млн. лева са изплатени през януари и още 35,2 млн. лева – през февруари.

Общият размер на платените до сега през 2013 г. суми от фискалния резерв е със 120 млн. лева повече от 2012 г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години, поясняват от министерството.

В края на 2012 г. пък фискалният резерв е намалял заради трансферите по оперативните програми, допълват от финансовото ведомство.

По време на консултативния съвет Симеон Дянков е подчертал, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централното правителство са намалели с 83%, или с 500 млн. лева, а на общините – с 11%, или 21 млн. лева. Общите просрочени задължения са се свили с 65%, сочат данните.

Министерството на отбраната например е свило просрочените задължения от 109 млн. лева до 68 млн. лева в края на януари, а това на регионалното развитие – от 238 млн. лева до 3 млн. лева. Министерството на вътрешните работи е свило просрочените задължения три пъти за мандата на кабинета – от 45 млн. лева до 15 млн. лева.

Най-сериозно влияние върху дълговете на военното ведомство оказват задълженията на Военно медицинската академия (ВМА), които са били 66 млн. лева към края на януари.

Що се отнася до общините, въпреки че Столичната община свива дълговете си с най-бърз темп, все още е първенец по просрочени задължения (18,4 млн. лева), следвана от Перник – 13,7 млн. лева, и Кърджали – 11,3 млн. лева.

Към края на януари спрямо началото на мандата на правителството са се свили просрочените дългове на общините Хасково, Ямбол, Бургас, Шабла, Приморско и други и са нараснали тези на Перник, Дупница, Сливен, Велинград и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 12 rate down comment 4
trade2win
преди 11 години
България върви към фалит независимо от управляващите. Причината за това е, че много от работоспособните хора у нас не искат да работят. това първо. Второ - тези, които работят всъщност ходят на работа, което не е същото. Писал съм по този въпрос в моя блог:http://trade2win.blog.bg/biznes/2013/02/18/dobrodetel-li-e-trudyt-v-bylgariia.1054900
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 11 години
Едва ли. Ама на кого му пука, вжното е, да вземат още един мандат......А , след тях - и потоп. Иначе, стабилни сме били. Да, при локален минимум на благосъстоянието и максимум на безработица, бедност, глад...БАМ-ките дерат, като за последно, и изкарват едни реклами за кредити, по които, от една страна, си отвсякъде допустим на 6 обаче, от друга страна, те били "по друга програма, която..." и те така те.Да си йебем стабилността, ако в нея няма движение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 7 rate down comment 7
kig36
преди 11 години
Твоята любима партийка и магистрала тракия започна да строи преди 40г...Промития мозък си ти,лошото е,че има много такива като тебе и затова България креташе дълги години,но мандата Ви изтече.Когато вземете властта отново пак пиши(демек никога).А за престъпност не ми говори,ако обичаш,понеже не виждам да има всеки ден показни убийства и отвличания както при Батко ти серГЕЙ.Полицейщина било,малко им е на на всичката тази ***,която с/у 5лв. пари излизаше от ареста.По строго трябва,бой до посиране на всеки хванат и доживотен за тези ,които ги прикриват... е тва трябва.На втория мандат ще е близо целта,а на третия ще сме в Европа с двата крака.Ако не го премахнат дотогава,щото сте способни на всичко Социалните.За еврофондове не ми обяснявай,пояснил съм какво е усвоил г-н станиШЕФ.1% за 2г:)))Е при кого да си получиш парите,разбира се,че при тези които ги получават редовно, затова че изпълняват целите наложени от Европейския съюз.Не казвам,че ГЕРБ са перфектни,но поне правят нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Като чета коментарите и разбирам, че финансите в България ся стабилни като надгробен паметник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 10 rate down comment 7
Graf
преди 11 години
Не виждам да съм направил никакви лични нападки, та с типичната си милиционерска простотия да ми даваш оценка.Налага се да обърна лопатата. ***, току що си се регистрирал в изданието, па ломотиш за командироване. Изсипал си целият пропаганден арсенал на побегналите от властта ***, даже с небивалиците вътре и крякаш за някакво "Позитано". Понеже правиш реклама на сайта на Дневник, та ще те пратя да извадиш и харчовете на Дянков от януари 2010 година. Тогава цункай Джиджи още не бе намерил "договорите от чекмеджетата". Тях ги откриха на пожар, когато им казаха че евростат иска дефицита на начислена, а не на касова основа, а ловешкият изтърсак вече бе натрупал близо милиард просрочени задължения към контрагенти. Друг път ще ти обясня, как за една седмица през юли 2009 г. натрупахте дефицита от 500 милиона за месеца. И го хвърлихте на предните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 11 rate down comment 5
lewis
преди 11 години
По-голема калинка от теб едва ли има, фалита на НЕК стана благодарение на МЕГА-проекта Цанков камък", дирижиран от доктор хидроинженер аамет дога - ***, срещу скромното хонорарче от 1 милион, като добавиш и милиардите за беляНЕ, БЕЗ ДА ИМА ПОДПИСАН ДОГОВОР!!!И да те почерпя и аз с една статия http://***.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/14/770337_kabinetut_stanishev_se_okaza_i_rekordyor_po_harchove/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 15 rate down comment 14
em4o
преди 11 години
Пише ве един човек с десни икономически възгледи.Искам да ви попитам кой води страната към фалит?Ще ви дам малко данни:Фискален резерв:юли 2009г. 8 млрд.лв. януари 2013г. 4 млрд.лв.Държавен дълг:юли 2009г. 4.5 млрд. евро януари 2013г. 7 млрд евро.Като резултат имаме замразени доходи и ръст на безработицата,Това правителство издържа почти 4 години само благодарение на спестените пари при предишните 3 правителства.Ще издържи ли държавата още 4 години такова управление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 7 rate down comment 13
vzhekoff
преди 11 години
Това обяснявам и аз на клакьорите, ама не разбират от числа, а само от листчето, спуснато от цецко. Така е - учат 200 часа маршируване и 20 часа смятане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 7 rate down comment 8
Graf
преди 11 години
Увеличението на пенсиите добавя 600 милиона годишно към разходите. Фалитът на НЕК е продукт на "успешното" управление на калинките по цялата верига. От компаниите, та до ДКЕВР и МИЕТ. Балансите са публични: http://***.nek.bg/cgi?d=2396http://***.nek.bg/cgi?d=3444Неразплатени и "необезпечени", но подписани договори са в главите на неграмотниците от ГЕРБ, за които "началото на мандата" е от 01.01.2010 година.Справка, тук: http://***.minfin.bg/document/12149Предполагам, до тази дата Дянков е цункал Джиджи и е търсил вратата на тоалетната в МФ.Хайде, за лека да те почерпя с нещо: http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1802527:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 14 rate down comment 4
lewis
преди 11 години
Графиньо, и тук ли те командироваха другарите от "Позитано"? Хайде сега си извади едно калкулаторче и към цитираната сума за 2009г. добави увеличението на пенсиите, добави фалита на НЕК, благодарение, на който цените на тока растат перманентно, добави и НЕразплатените и финансово НЕобезпечените подписани договори от твоите работодатели от "Позитано" и ела пак да драскаш небивалици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още