IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против плоския данък

Богатите трябва да поемат тежестта на кризата, смятат от БСП. Отпадането на налога ще засегне само хората с високи заплати, е тезата на ГЕРБ

10:28 | 30.03.13 г. 113
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За и против плоския данък

Плоският данък беше въведен по време на управлението на Тройната коалиция, но тогава имахме икономически растеж и с тази мярка успяхме да съберем допълнителни средства, с които да финансираме повишаване на пенсиите и други социални плащания, каза в ефира на TV7 депутатът от "Коалиция за България" в 41-то Народно събрание Корнелия Нинова.

"Сега обаче условията са различни и в условията криза трябва да проявим солидарност", обясни още тя. В условията на криза по-богатите трябва да поемат по-голяма тежест, е мотивът на БСП да предложат отпадането на плоския данък.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче категорично не се съгласи с тази теза. Данък общ доход облага доходите от трудови правоотношения, а т.нар. "богати" не получават високите си доходи по трудов договор. С отпадането на плоския данък ще бъдат облагани хората, които получават високи заплати.

Стоянова обясни, че това са хора с високо образование и добра специализация. "Защо тези хора да не са съгласни с техните пари от данъците да се повишат пенсиите и детските", контрира обаче Корнелия Нинова.

В програмата на БСП е заложено още минимален необлагаем праг при въвеждането на прогресивно подоходно облагане, обясни още Корнелия Нинова. Средствата за въвеждането на тази система ще дойдат от средствата от контрабандата на акцизни стоки. "През последните години с 40% се покачва контрабандата на стоки и има резерв от около 6 млрд. лева", заяви Нинова.

Колкото и клиширано да звучи - високата заплата ще дойде от високата производителност на труда, коментира Менда Стоянова по отношение на заложените в предизборните програми на двете партии. Корнелия Нинова обаче допълни, че повишаването на производителността е функция и от работата на държавата. През 2009 година са били спрени плащанията към бизнеса, забавено е връщането на ДДС, увеличена е бюрокрацията и лицензионните режими, допълни още бившият депутат от БСП.

"Донякъде съм съгласна с тези констатации", каза от своя страна Менда Стоянова. В началото действително е имало забавяне на отпускането на средства, но в последните години това не е така. Що се отнася до задържането на ДДС в момента то е на най-ниското си ниво от години - между 250 и 350 млн. лева са задържани и това е по-скоро технологично, смята Стоянова.

Част от регулациите са факт заради изискванията на европейското законодателство, обясни още тя.

В момента банките са свръхликвидни, но не отпускат кредити към бизнеса. Причината за това, според Менда Стоянова, може да се дължи и на липсата на добри проекти. ""Не може целия бизнес да няма добри проекти", контрира обаче Корнелия Нинова. В програмата на БСП е записано отпускане на 500 млн. лева в Българската банка за развитие (ББР), с които да бъдат отпускани кредити именно към малкия и средния бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 25 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Мечтата на талибаните от Позитано, е че когато някой взема да 500 лв , да не плаща нищо, когато цякой взема 1000 да плаща 450 лв, а когато някой взема 3000 да плаща 2250 лв. А когато някой има 10 деца да взема по 1000 лв помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 26 rate down comment 2
Oscar de la Hoya
преди 11 години
Не мога да повярвам, че има толкова *** хора!!!Питам- ако някой взима 1000 лв и плаща 100 лв данък а друг взима 3000 и плаща 300 лв, то тогава, *** *** прости, вторият не плаща ли ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ данък от първия, при еднаква ставка. То бива овчари, *** чак толкова!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Сегашната пенсионна система е класически пример за финансова пирамида, наподобяваща оригиналната схема на Понци. Но за разлика от останалите финансови пирамиди, тази не се преследва от закона, а се защитава от него. Трябва да се пречупи порочния кръг от симбиозата между държавния контрол и пенсионните фондове, защото държавата реално си попълва дупките в бюджета с пари от осигуровки и харчи парите за други неща за пенсии. Трябва да се премахне солидарния елемент като се премине към частни пенсионни фондове с ЛИЧНИ СМЕТКИ , които да инвестират само в сигурни активи от първо качество като злато и земя. Така хората без принос към системата няма да получават нищо от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 7
Chick-Chirick
преди 11 години
Проблема е преди всичко в това, че не може да се променят данъчни ставки винаги след избори. Това руши доверието. При всички положения, не може да да се продължи и така. Аз смятам, че решението е в данък СОЛИДАРНОСТ, от едно определено ниво нагоре, който да е както за физическите лица, така и за бизнеса, но не повече от 2-5%. И то след дискусия в обществото за целевото разходване по приоритети, като Образование трябва да е на първо място. Също така и яки контроли и санкции. Не ходиш (завършиш) училище няма и соц. помощи после. Ако искаш квалификация добре ако не оправяй се сам. В училищата и градините да има безплатна топла храна за най-бедните, както и учебници. Манджата прави чудеса и мотивира да знаете. Но само след ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ а НЕ ПРЕДИЗБОРНО!!! Пари за държавата нямаме, а за съграждани в нужда може и да намериме, но първо да ни попитат и да се напънат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 22
Vesko94
преди 11 години
Леле, леле, колко рев, колко сълзи. Ще Ви вземат парите, край....Е затова няма средна класа в България. Защото тия където имат, са едни пълни егоисти, които са се самозабравили и не знаят от къде са тръгнали. Колко народ е богат в България от честен труд, дами и господа коментатори на Investor.bg? Кой защитавате Вие с приказки колко добър бил плоският данък? Средната класа на страната ли? Или мазните олигарси, които 80% са със средно или по-ниско образование, но са имали "късмета" да се облагодетелстват от една деградирала система. Кой защитавате Вие? Отговорете ми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Според сега действащото законодателство има приет закон от 5.05.2000г, според който комунистическият режим е обявен за ПРЕСТЪПЕН (http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192). БСП нарича себе си столетница и наследница на БКП и тя попада под ударите на този закон. Искам да попитам сега действащият Конституционен съд защо партия, обявена със закон за престъпна, и се позволява да упражнява политическа дейност и да се явява на избори?? Това е, все едно партията на афганистанските талибани да се яви на избори в САЩ. Кога от Конституционния съд ще си свършат работата и ще забранят тази хунта??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 24 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Аз пък съм готов да се откажа от пенсия и да си планирам самостоятелно битието без намесата на държавата, дали ще си направя застраховка живот, дали ще спестявам в буркани или в кюлчета, дали ще гладувам или децата ми ще ме гледат- мой избор!!! Мда, нямам ангажимента с вноските си за пенсия да храня настоящите пенсионери, те са за моята пенсия.Това че държавата ни е толкова държава че с пари от моите данъци днес и с пари от моите социални вноски плаща днес нито е справедливо, нито правилно, нито перспективно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 8
Chick-Chirick
преди 11 години
Ама то и подоходното облагане третира еднакво. Който печели 500 лв. плаща колкото някой друг който печели 500 лв. Който печели 3000 лв. ще плаща колкото някой друг който печели 3000 лв., кое не му е равното третиране. Плослият данък е изключение по света, правилото е прогресивния. Проблема не е в подоходното облагане. Проблема е в това, че тези пари се крадат, а не се връщат при хората. БСП си измисля термина справедливост от богатите към бедните, за да прикрие неспособността си да създава условия за бизнес с което да се реши проблема. Просто фрази за пред хората, които нямат и най-малка идея за какво иде реч, а Менда е толкова зле, че един смислен аргумент не може да извади. Не искам да си спомням за какви позиции я спрягаха по едно време. Няма матрял братче, няма :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
"Богатите ТРЯБВА да бъдат обложени повече. Щат не щат, това е." - нали ;)После, ако може и по кипърската схема, малко да им клъцнат с ножичката и депозитчета. Щат не щат, това е.Ех тия богати, все в тяхното канче гледат, все в тяхното бурканче гледат да бръкнат, пък накрая богатите по-богати, бедните ...! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 15
Kareka
преди 11 години
Основният аргумент за плоския данък е привличане на инвестиционни контрагенти, но къде ги? Значи този аргумент отпада. Същевременно намаляването на данъчната тежест намалява вноските по държавните отговорности в много сфери-пенсионната, здравната, научната, социалната, учебната,отбранителната...БСК е против и разбираемо, но в моето поколение данъкът върху дохода достигаше 57%, съдържайки в себе си различните пера. С този данък е формирана пенсията на 41000души, 30% от които днес не могат да получават пълната си пенсия. А как ще бъде с вашата пенси-на бизнесмените с плосък данък. Ако съм аз ще пледирам един ден да не получавате пенсия. Каквото сте награбили днес, това ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още