IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против плоския данък

Богатите трябва да поемат тежестта на кризата, смятат от БСП. Отпадането на налога ще засегне само хората с високи заплати, е тезата на ГЕРБ

10:28 | 30.03.13 г. 113
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За и против плоския данък

Плоският данък беше въведен по време на управлението на Тройната коалиция, но тогава имахме икономически растеж и с тази мярка успяхме да съберем допълнителни средства, с които да финансираме повишаване на пенсиите и други социални плащания, каза в ефира на TV7 депутатът от "Коалиция за България" в 41-то Народно събрание Корнелия Нинова.

"Сега обаче условията са различни и в условията криза трябва да проявим солидарност", обясни още тя. В условията на криза по-богатите трябва да поемат по-голяма тежест, е мотивът на БСП да предложат отпадането на плоския данък.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче категорично не се съгласи с тази теза. Данък общ доход облага доходите от трудови правоотношения, а т.нар. "богати" не получават високите си доходи по трудов договор. С отпадането на плоския данък ще бъдат облагани хората, които получават високи заплати.

Стоянова обясни, че това са хора с високо образование и добра специализация. "Защо тези хора да не са съгласни с техните пари от данъците да се повишат пенсиите и детските", контрира обаче Корнелия Нинова.

В програмата на БСП е заложено още минимален необлагаем праг при въвеждането на прогресивно подоходно облагане, обясни още Корнелия Нинова. Средствата за въвеждането на тази система ще дойдат от средствата от контрабандата на акцизни стоки. "През последните години с 40% се покачва контрабандата на стоки и има резерв от около 6 млрд. лева", заяви Нинова.

Колкото и клиширано да звучи - високата заплата ще дойде от високата производителност на труда, коментира Менда Стоянова по отношение на заложените в предизборните програми на двете партии. Корнелия Нинова обаче допълни, че повишаването на производителността е функция и от работата на държавата. През 2009 година са били спрени плащанията към бизнеса, забавено е връщането на ДДС, увеличена е бюрокрацията и лицензионните режими, допълни още бившият депутат от БСП.

"Донякъде съм съгласна с тези констатации", каза от своя страна Менда Стоянова. В началото действително е имало забавяне на отпускането на средства, но в последните години това не е така. Що се отнася до задържането на ДДС в момента то е на най-ниското си ниво от години - между 250 и 350 млн. лева са задържани и това е по-скоро технологично, смята Стоянова.

Част от регулациите са факт заради изискванията на европейското законодателство, обясни още тя.

В момента банките са свръхликвидни, но не отпускат кредити към бизнеса. Причината за това, според Менда Стоянова, може да се дължи и на липсата на добри проекти. ""Не може целия бизнес да няма добри проекти", контрира обаче Корнелия Нинова. В програмата на БСП е записано отпускане на 500 млн. лева в Българската банка за развитие (ББР), с които да бъдат отпускани кредити именно към малкия и средния бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 8 rate down comment 1
Enciklopedyata
преди 11 години
Така е с вдигане на данъците нищоняма да се получи.Богатите ще избягат там където има по-ниски данъци.Само един пример увеличавайки данъка на един хлебар това ще доведе до увеличение на цената на хляба понеже той трябва да го компенсира ипо този начин удряте и бедния.Апел към вас не увеличавайте данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Глупотевини драги.Ония така наречени социални икономики на Запад преди да почнат да преразпределят столетия са натрупвали бе пич. И тогава данъка е бил църковен десятък ..не петдесятък ! Проблема им е обаче че с тая отворена икономика и техния бизнес взе да се изнася щото продукция при високи разходи и данъци не може да се конкурира с продукция с ниски разходи и данъци. та социалната им икономика няма да откара много дълго още ако не позатворят входовете от евтините дестинации...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Определено! Пак да кажа: който може, генерира повече приходи и /и така!/ плаща по-висока нетна стойност на данъка. Защо да наказваме едни, че други не умеят да се учат и да използват икономически лостове? Хайде стига държавата само е преразпределяла. Нека остъви можещите да създават обществен продукт и да не им се пречка, най-добре. А те, щом бъдат създадени ТУК оптимални условия за живот и развитие, сами ще решат ТУК да си харчат парите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 13
Kareka
преди 11 години
Я да ви запитам всички. Какво стана с Венсеремос, Унидос и тъй нататък шменти капелли? Или на приказка едно, а на практика като в турски Леткис?Европейската практика сочи, че прогресивният данък е за предпочитане пред плоския. Всички проспериращи държави са с прогресивен данък. Но това се дължи преди всичко на конструктивен управленски рефлекс. А тук е пълно с подмолен бизнес под тинестия слой. В който псевдобизнеса нарича себе си днес заможни.А утре??? Животът е кратък и когато го осъзнаете ще забележите ,че и вие сте били някаква рибка в океана от хитреци. Не ви се иска, а и на кого би му се искало да му вземат от спечеленото. В тази връзка и 10-тте % давате с нежелание.Мнението ви ЗА няма да дойде никога доброволно, защото никакви аргументи няма да ви спечелят.Истинският бизнесмен е този, който се развива в условията на пазарна икономика, а тя е с прогресивен данък. По-голямата част днес са рожби на кредитното милионерство, и слугуването на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 16 rate down comment 0
markov
преди 11 години
Стига глупости бе.....кои точно е накаран да тегли кредит на сила ?Пак на принципа някои друг ни е виновен за собствените глупости !*** видяха лесни кредити и ги заровиха в потребление без да мислят как ще ги връщат ....сега някои друг им бил виновен ? Няма такъв филм, всеки трябва да носи отговорност за сдеиствията си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 11
detonator
преди 11 години
Станишев и Орешарски окрадоха хората от 2007 до 2009 хвърлиха им червена мълга в очите и с успешно надуване на имотният балон трансформираха публичният дълг в частен. Преведено на *** език хората теглеха кредити,а пък държавата им прибираше данъците и думкаше рекордни излишъци.И никой не предупреди хората.Всичко това беше опаковано и успешно представено като "инвестиции". Станишко и Орешарски скандираха балона се надува,надувайте момчета,да стане на парчета и после следващите да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Малкия, много си млад и още по-наивен, за да можеш да оцениш реалната ситуация в една икономика и това как тя рефлектира върху социалната система. Иконимиката е като скачените съдове и всяко действие може да повлияе върху много широк набор от сектори и в крайна сметка да доведе до още повече нежелани странични ефекти. А последиците от премахването на плоския налог са черен пазар на труда, повишаване на безработицата, масова имиграция на младите кадри от страната, засилено обезлюдяване на малките населени места и в крайна сметка рязко понижаване на приходите за хазната и неизбежен ФАЛИТ на НОИ и НАП. И Жан Виденов опита да води активна социална политика а какво стана тогава?? Или ти си се разхождал из магданоза питайки "Мамо това джунглата ли е?" по това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 13 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
Кога българската държава е харчила разумно, че да и даваме още ?Другото е просто желание да се обложи повече по-високо платения наемен труд.Борба м/у 95те %, замаскирана като желание да се ударят ония 5% горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Излиза, че ти си за това държавата да преразпределя доходите на богатите, вместо тях. Щото всъщност по-голямото облагане премества парите от джоба на данъкоплатеца и съкращава потреблението му и създава възможност държавата да реши как да изхарчи тези чужди пари.Чужди, защото са изкарани с трудовата сила на данакоплатеца. Естествено по време на криза когато парите не стигат, държавата да търси начини да крадне като преразпредели в своя полза. Защо обаче държавата не съкрати раздутите си разходи за ведомства и клатимаду..ковци и не ги даде на бедните.Ми от година на година бюджета е все по-голям,а социалния ефект от него в социалната, здравната, образователната сфера все по-малък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 15 rate down comment 0
SA
преди 11 години
Тук пишат еб.. си мизерниците. 2000 лв. му се струват много. Я почни да смяташ разходите на 4-членно семейство, да видим докъде ще ти стигнат - ама без мама и тати да са ти оставили 200 декара земи в чернозема, апартаментче и къща на село.Почни да смяташ от нулата.Тоя със заплата 2000 лева плаща 200 лв. данък, тоя със заплата 500 плаща 50 лв. данък. Да не говорим, че както писаха някои вече, от оставащите 1800 се плащат акцизи, ДДС и др. като накрая се оказва, че приноса в държавния бюджет на първия е около 1000 лв., а на втория - 250.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още