IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев оглави ДСБ

Бившият лидер на партията Иван Костов очерта обединението с другите десни сили като основно предизвикателство пред новото ръководство

15:32 | 23.06.13 г. 9
<p>
	Иван Костов (вляво) и Радан Кънев (вдясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Иван Костов (вляво) и Радан Кънев (вдясно). Снимка: БТА

Националният съвет на ДСБ избра Радан Кънев за лидер на партията, след като Иван Костов подаде оставка. Кънев е избран с 459 гласа “за”, 12 гласа "против" и 6 - "въздържал се", съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

Днес партията се събра на Национален съвет, на който досегашният лидер на тъмносините Иван Костов изнесе доклад и официално подаде оставка. Самият той посочи Кънев като свой наследник.

Радан Кънев беше зам.-председател на ДСБ до изборите на 12 май. След вота цялото ръководство на партията подаде оставка, след като не успя да прескочи 4-процентовата бариера и да влезе в парламента.

Иван Костов отчете провала на ръководството на партията на предсрочния вот и отдалечаването от десния избирател.

“Имам лична вина”, каза той и допълни, че не спрял мафията, защото не са му достигнали умения и време. “Давахме си сметка, че сме много слаби на този фронт и затова възлагахме надежди на членството вНАТО и Европейския съюз (ЕС), но те не се оправдаха. Отделни правителства в НАТО и ЕС подкрепят "своите негодници" у нас”, посочи той.

Костов очерта като предизвикателство пред новото ръководство на ДСБ обединението с другите десни партии в силен десен реформаторски блок, който да отнеме властта от мафията и да я върне на гражданите, съобщи БНР.

“Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове на правителствена и парламентарна криза. Сигурен съм, че ако политическата нестабилност продължи и ескалира в нова криза, това така ще разбие българската икономика и социално-защитни мрежи, че протестиращите ще понесат основните щети на катастрофата. След определен срок политическата криза ще предизвика икономическа, финансова и банкова криза в страната. Убеден съм, че протестиращите усещат тези опасности, усещат, че трябва да се спасява не енергетиката, БДЖ, пенсиите и Бойко Борисов от убийство в ареста, а трябва да се спасява българското общество и държава”, посочи Иван Костов в речта си.

По думите му БСП, ДПС, „Атака” и ГЕРБ са далеч от исканията на хората, но близки помежду си. „Никой от тях  не може да посочи решения на кризата. У нас няма политически диалог, той е подменен със скандали", каза още Костов.

“ДСБ е общността на хората, които не се продават и не се предават”, коментира на Националния съвет Петър Москов, също бивш зам.-председател.

Той допълни, че трябва да се изградят институции, които се издържат от данъците и да служат на гражданите.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е...Костов силовите ведомства ги овладя-ама ти явно не си спомняш, че именно той разкара мутрите от улицата и им взе бухалките. Питай Слави Трифонов, дали не овладя и медиите, а най-важните икономически обекти, като банките, Балкан, въобще приватизацията тогава стана-това няма кво да го коментирам от къде пари толкова години за рекламни кампании, за да влиза в парламента още;) А...ми той Ванката ти бил послушал съвета, готин:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
deBill
преди 10 години
грешката на Костов беше че вместо да се занимава с реформи: остави ги в перманентна криза и хиперинфлазия. Овладей силовите ведомства и ги и разпердушини ДС и комунистите като ги гониш до дупка. Овладей информацията ( Гепи всички вестници и телевизии да гракат в един глас колко комунистите ти пречат.Журналисти от ДС направо им забрани да пишат и обаждат.Овладей и най важните икономически обекти и сега щяха да му целуват ръка и без това промитите им мозъци . Ако някой все пак се обади дела, разследване и да няма нищо след 4-5 години няма да сме е да се обади.Те така се владее е власта не с някакви реформи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
Началото винаги е гръмко и накрая е тихо. А да видим какво ще направят. Макар че нещо ми подсказва, че мислят да правят вътрешни съюзи с ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
MVA123
преди 10 години
Все още не мога да запомня името на човека - Къдрев . Изключително добро впечатление направи сутринта по телевизията. Разумен умерен и най-важното липса на анти политически изказвания. Твърде размумни доводи и ясна визия за нещата. Това момче дава добра заявка на страта. Успех му пожелавам, въпреки огромния минус с който стартира новата позиция. Смяната на хората тук трябваше да се случи много по-рано, но Ваньо кокала не пуска, докато не му го взе народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
И бъдещето на ДСБ с новия си председател ще е същото, каквото е на СДС с новото лице, дето все не мога да му запомня името - толкова е харизматичен... хаха!Единственото, което трябва да направят остатъците от СДС е, да се махнат всички муцуни като Костов от сцената, за да не им се налага свирката, която ще направят на Боце да е последният спомен, който ще оставят на старите си фенове за славното им съвместно минало... хехе Нека го правят други, път на младите... хахаха! Иначе една *** от Надето си е ако не с екстрите от преди 20 г., то поне с колекционерска стойност... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
И всичко това стана с приятелчетата бивши комунисти.Така, че все тая! Остава да стане чудо оттук нататък!Хвани едните, удари другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
Сините камъни
преди 10 години
Незнам защо имам минуси, нормално, да, но дако някой си е помислил,м че много ги харесвам тия двамата на снимката!!!!ююПросто се опитах да съм вежлива, като за ачало.А иначе, едно чуждо мнение, което покрива моето на 100%""Десните разградиха държаватаКои са ценностите на десните в Б-я? Първата им ценност беше лайтмотивът: "БСП иска да се занимаваме с икономика, но първо трябва да разградим системата". И вместо системата, разградиха държавата-сел.стопанство с насилие и ликвидационни съвети, в чиито заповеди СДС написа:"Да не остане живо животно и камък върху камък", когато взе властта 1991г. "с малко, но завинаги". Разрушиха армия, разузнаване, ракети и др. защото "сме нямали врагове"(Луджев и др.) След държавен преврат, чрез криминалната приватизация на СДС с Костов, се разграби и унищожи промишлеността, институти и всичко работещо. СДС целенасочено лиши Б-я от огромните руски и арабски пазари, където веднага се настаниха западните компании, за които икономиката не е идеологема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Есхил
преди 10 години
Ака продължат с пещерния си антикомунизъм и със загърбването на националните ни интереси в полза на тези на " приятелските " ни държави и 2% няма да съберат на избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Сините камъни
преди 10 години
Ппжелавам им добра работа, но като гледам как послушно върви след Иван Костов, някак си не мога да му имам вяра.Москов също не ми е любимец, но има повече реален живот в него.Само мнение. Дано видим нещо добро все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още