IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ готви стачки, ако не се осигури работа на миньорите от въгледобива

Синдикатът предупреждава за опасност от фалит на НЕК заради натрупаните дългове

15:16 | 17.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
КНСБ готви стачки, ако не се осигури работа на миньорите от въгледобива

КНСБ подготвя стачки в цялата страна, ако не се осигури работа за миньорите във въгледобивния сектор, съобщи председателят на синдикалната организация Пламен Димитров, цитиран от БТА.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да обяви натоварването на мощностите в енергийната система. По предварителни данни на КНСБ решението няма да гарантира бъдещето на въгледобива“, каза Димитров.

„Структурите на синдиката в предприятията на въгледобива няма да допуснат проблемът в енергийния сектор да се прехвърли с акт на ДКЕВР само в топлоцентралите и въгледобива“, допълни той, като предупреди, че има опасност няколко хиляди души да бъдат съкратени.

Миньорите са заявили пред икономическия министър Драгомир Стойнев, че са готови да чупят фотоволтаични панели, ако не се намери справедливо решение, информира още Димитров.

Натоварването на мощностите за следващата година (август 2013 - юли 2014 г.) ще е в рамките на 25 млн. мегаватчаса, каза Пламен Димитров. Над 40 процента от тях обаче ще бъдат дадени на ВЕИ-сектора и на двете американски централи (ТЕЦ " Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3"), посочи той.

Натоварването на останалите мощности остава проблемно и нерешено. Най-голям е проблемът с ТЕЦ "Бобов дол", който ще получи 850 хиляди мегавтчаса за целия период, или за по-малко от един блок.

Представители на КНСБ са участвали днес в браншовия съвет в Министерството на икономиката и енергетиката. Решено е в петък експерти на ведомството и нисдикалната организация да се срещнат, за да обсъдят бъдещето на мините в Бобовдол. „Ако не се намери решение, от началото на следващата седмица можем да започнем подготовка на стачни протести в цялата страна“, заяви Пламен Димитров.

КНСБ предлага да се проведат бързи преговори с американските централи и да се намали цената, по която се изкупува тяхната енергия. "Най-важното обаче е да се изведат ВЕИ-та от микса, който Националната електрическа компания (НЕК) изкупува", посочват от синдиката.

Пламен Димитров предупреди и за опасност от фалит на НЕК заради дълговете ѝ. Той поиска и пълен одит на всички предприятия в енергийната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
993
преди 10 години
Нашите синдикати обслужват собствените си интереси, интересите на шепа лидери и маскират собствените си амбиции под "грижата за работещите". Тяхната тактика е само "Ааааааа, уууууу". Всяко правителство им обръща внимание и си плаща "лептата", защото има нужда от избиратели и си ги "купува" по тази начин. Затова се създаде и т.н. тристранка... Синдикатите са едни "ветропоказатели" и се въртят към този който наддава най-много...Тактиката им е изнудване до дупка. Те са един от туморите на обществото. Не случайно Маргарет Тачър здраво ги е наритала през 80-те години и Англия минава през значителен икономически просперитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Tony
преди 10 години
Напилно съм съгласен с теб! :))Те до сега САМО се ослушваха, а сега искат да използват силата и енергията на гражданския протест за техния си рекет и изнудване! :) сега момента за това е добър - правителството е страхливо и слабо! :)Ще трябва да намерим начин да ги изгоним от гражданските протести, защото техните протести са икономически, а гражданския е за кауза! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
993
преди 10 години
Не ти трябват синдикати в протестите. Те са много далеч от сегашното ниво на протест. Тяхното ниво е чист рекет и изнудване, а то се появява, когато нареща виждат пари! За сега само се услушват, но със сигурност ще се опитат да спечалят някоя точка на гърба на протестите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
993
преди 10 години
"Миньорите са заявили пред икономическия министър Драгомир Стойнев, че са готови да чупят фотоволтаични панели, ако не се намери справедливо решение, информира още Димитров."Тия от КНСБ не са у ред. Значи, да плащаме по-скъп ток, за да можело да работят миньорите, та и панели щели да чупят... Това се нарича синдикален рекет!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
hagan
преди 10 години
КНСБ се опитва да ограбва НЕК като иска да се гарантира задължително изкупуване на скъпия ток от двата теца под благовидния предлог че мислят за работещите всъщност мислят за производителя на ток от него същия си получават комисионната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Tony
преди 10 години
Хайде бее!Едим месец протестираме вече! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още