IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

"През последната седмица видяхме много активни граждански протести. Тези протести са многолики. Има много сериозен спонтанен граждански елемент, наред с това има много сериозен политически елемент", заяви Станишев.
По негови думи се забелязват и все повече провокатори, а зад недоволството прозират различни интереси.

"Политическите процеси са загубили морал и прозрачност. Това е един от фундаменталните проблеми на българския преход", каза лидерът на левицата. По негови думи, за да се върне трайното доверие, трябва да има промяна в тази ситуация, в която БСП да участва. Той определи като "стъписващи" събитията от вторник вечерта.

Лидерът на левицата отново повтори позицията си, че трябва да се води активен диалог с "многоликото гражданско общество" и отново отхвърли идеята за незабавни избори.

"Гледаме проучванията, които показват, че някаква радикална промяна при избори сега няма да има", обясни Станишев и попита какво ще стане със следващото правителство, ако отново излязат няколко хиляди души на протест.  "Пак ли ще влезем в процедура "месия?", попита той.

По думите на Станишев сегашната ситуация не е аналогична с 1997 година. Лидерът на левицата отново индиректно нападна президента Росен Плевнелиев, защото при евентуални предсрочни избори ще се върви към един вид президентска република с помощта на служебно правителство.

Сергей Станишев директно отхвърли и идеята за избори през май догодина. Според него това ще направи кабинета  служебен, администрацията няма да работи достатъчно добре и няма да бъдат изпълнени всички намерения.
"Всяко правителство, във всеки момент може да си отиде, но би било погрешно ние да поставяме такива срокове", отсече Станишев.

Според него "евроизборите догодина ще са ясен критерий за нагласите на хората", а левицата ще се съобрази с тях. Според Станишев диалог с ГЕРБ трябва да има, но управление – не. "Това по същество означава ние да бъдем унищожени в нашата същност", категоричен бе лидерът на левицата.

*Актуализирано с позицията на министър Драгомир Стойнев към 17.10 часа

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Малкия бизнес ти го убиха големите вериги, плюс, нали последните години ни караха да пререгистрираме фирмите си. Аз закрих три фирми, съшругът ми една, защото вече не бяхме в страната и те не работиха. Повечето, които се изнесоха навън, също закриха макар и малки бизнеси. Помисли, един Макдоналдс, колко малки бизнеси закри и това не са ГЕБ, които го направиха. Помисли за всяка една верига, хранителна, или за техника, или за ....! Те съсипаха малкия бизмес, не Бойко.Влизайки под крилото на МВФ България си отваря границите за "свободните" пазари, демек свободно робство.От всичкото, което с години пиша по форуми, се ползва само тоя *** Сидеров, да баламосва хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 8 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
От контрапротеста ли си? Тоа с избитите зъби ли си или си Мишо, или може би си таткото на Сесил, че ревеш сега, щото ви секна рекичката от мръсни парици,а? Кво ще кажеш *** безподобна??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 8
jelenski
преди 10 години
то такива дупки има навсякъде след 4 годишното крадене и усвояване на ГЕРБ, че сега първо трябва да се позапълнят дупките и да започне да функционира нормално държавата за да има вече и приказки за приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 6 rate down comment 2
kriza64
преди 10 години
Десните да се окопитят, това е техният шанс. А рестарт на Белене означава светкавично омитане на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 6 rate down comment 1
N.Genov
преди 10 години
"Излиза, че т.нар. десни, които би трябвало да са едри капиталисти, не могат да "култивират" бизнес среда, при все, че последните грубо 25 год. половината от времето(пак грубо) са били про-десни правителства на власт. Ми...как да го коментирам това?"По принцип знам, че при тебе мисъл не вирее и колкото да се опитват да ти наливат, няма как да стане. Затова ще те опровергая, ей така за кеф:През последните 23 години преход (да 23 са) е имало само 5 години управление на дясна партия и това са на Ф.Димитров(1 година) и Костов, който изправя страната на крака след хиперинфлацията. Симеон и Бойко не са десни....Царя направи правителство с БСП/ДПС, а Бойко уби малкия и среден бизнес. Няма как да ме убедиш, че това са десни. Бойко е центриска консервативна партия(да той е партия;"мене ме избраха да съм първа политическа сила").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Това като онзи дето спорих преди 1 година с него, дето сравняваше продажбата на ток с продажбата на яйцата... Големи картинки са се завъдили тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 20 rate down comment 15
bgMan
преди 10 години
Как въобще ти хрумна да сравняваш поддръжката на път с поддръжката на АЕЦ?Трябва да си много душевно извратен за да си загубиш разсъдъка в такава степен заради една утопична идеология. Верно, на каква дрога си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 17 rate down comment 12
data
преди 10 години
Ти с кво си се напушил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 36 rate down comment 16
индианеца
преди 10 години
АЭС Белене - от МАсква с любов. Потом Бургас-Александруполис. Все проекти, изгодни, богоугодни за Отчеството ....Бог да пази България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 31 rate down comment 29
bgMan
преди 10 години
Планът Орешарки е пълен шит, прах в очите на хората.Олигарсите и мафията стоят зад кабинета на БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още