IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

"През последната седмица видяхме много активни граждански протести. Тези протести са многолики. Има много сериозен спонтанен граждански елемент, наред с това има много сериозен политически елемент", заяви Станишев.
По негови думи се забелязват и все повече провокатори, а зад недоволството прозират различни интереси.

"Политическите процеси са загубили морал и прозрачност. Това е един от фундаменталните проблеми на българския преход", каза лидерът на левицата. По негови думи, за да се върне трайното доверие, трябва да има промяна в тази ситуация, в която БСП да участва. Той определи като "стъписващи" събитията от вторник вечерта.

Лидерът на левицата отново повтори позицията си, че трябва да се води активен диалог с "многоликото гражданско общество" и отново отхвърли идеята за незабавни избори.

"Гледаме проучванията, които показват, че някаква радикална промяна при избори сега няма да има", обясни Станишев и попита какво ще стане със следващото правителство, ако отново излязат няколко хиляди души на протест.  "Пак ли ще влезем в процедура "месия?", попита той.

По думите на Станишев сегашната ситуация не е аналогична с 1997 година. Лидерът на левицата отново индиректно нападна президента Росен Плевнелиев, защото при евентуални предсрочни избори ще се върви към един вид президентска република с помощта на служебно правителство.

Сергей Станишев директно отхвърли и идеята за избори през май догодина. Според него това ще направи кабинета  служебен, администрацията няма да работи достатъчно добре и няма да бъдат изпълнени всички намерения.
"Всяко правителство, във всеки момент може да си отиде, но би било погрешно ние да поставяме такива срокове", отсече Станишев.

Според него "евроизборите догодина ще са ясен критерий за нагласите на хората", а левицата ще се съобрази с тях. Според Станишев диалог с ГЕРБ трябва да има, но управление – не. "Това по същество означава ние да бъдем унищожени в нашата същност", категоричен бе лидерът на левицата.

*Актуализирано с позицията на министър Драгомир Стойнев към 17.10 часа

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 22 rate down comment 17
deant
преди 10 години
Орешарски е като невменяем.. Първо тегли 100 лева за да плати 100 лева+ДДС на бизнеса + 50 лв да остави в резерв, след това новата бомба - рестарт на белене ама СЛЕД анализ нужен ли е. Ами питаи станишко бе, нали той ти ги диктува тези глупости по телефона. Според твойта партия, г-н Орешарски, Белене е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И анализа ви е още отпреди референдума. Доколкото помня БСП имат готов план отпреди оставката на Бойко. Дега се оказва че са нямали нищо освен кучешки лай на пълнолуние - демек само са лаели. Нищо г-н Орешарски направи си анализа и го покажи на Станишко, той ще ти каже какво да правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 14
georgi_shum
преди 10 години
И ти си прав.. ама и аз да питам все пак.. да не би да съм изтървал нещо някъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 22 rate down comment 19
data
преди 10 години
Гълъбе бял, всеки анализ ВИНАГИ обслужва този който го е поръчал !п.п. Това за тецовете го напиши на плакат и се разходи в Гълабово и Ст. Загора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 22 rate down comment 30
Vesko94
преди 10 години
Подкрепям идеята за рестартиране на "Белене", след като бъде направен разбира се анализът. Ако трябва България да се отказва от нещо, то това е енергията от ТЕЦ-овете. Те замърсяват най-много околната среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 20 rate down comment 14
data
преди 10 години
*** ти да не си луд - никой , никога няма да се ангажира с конкретни показатели . По-лесно е така - ще , ще , ще , ще .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 14
STRAHO
преди 10 години
Ще черпи за милиардната далавета! Бира и скара на корем само срещу скандиране "Долу Бойко"! От дет го погледнеш далавера! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 14
STRAHO
преди 10 години
И не се цепи от колектива! Днес вожда раздава бира и кебапчета на Бузлуджа. Защо си оставил другарите и висиш на компа? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Добре де.. къде може да видим въпросната програма? С точните цели, начина по който ще се реализират и ефекта, който ще постигнат, и съответното им бюджетно измерение. Щото тука освен едни голи обещания или пожелания.. друго не се вижда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 7
STRAHO
преди 10 години
"Т.е. един вид, те американските(или пък френските, немските и т.н.)..."Това " т.е. " си е твое предположение! Сега да ти кажа аз: Да има и там такива. При това не малко и то големи риби но процентно /"пер бизнес капита"/ са нищожно малко спрямо това което е у нас! Това е така защото твоите приятели култивират бизнес средата от 1989 насам. Когато 100 % от едрия бизнес е гнил и престъпен под някаква форма, няма как да очакваш малкиуте под него да са читави. Просто такива са правилата. Дори и да искат да спазват някакви бизнес норми , няма как да го направят. Затова казвам че всичките имат прегрешения. Кой волево кой неволно! По втората част от поста ти! Не ме вкарвай на нивото си на комсомолски секретар! Ако не си ми разбрал мисълта не е фатално за мен. Други биха ме разбрали! А и да не бъда разбран много важно. Това е един форум! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 14
kalendar
преди 10 години
Т.е. един вид, те американските(или пък френските, немските и т.н.) бизнесмени са все деви марии...разбрах ти позицията. Ама не знам по какъв повод ми го казваш, щото аз за друго говорех...И да знаеш-аз, подозирам за разлика от теб(разбира се, не съм сигурен), че съм продавал на чужденци и ти казвам-няма как да изкараш от официалните регистри колко примерно англичани са...сега-под няма, не казвам, че ако е цел номер едно на правителството няма да стане- ще се наемат да проверяват имотите един по един. Просто ти казвам, че никъде в държавата няма някаква търсачка или нещо подобно, за да разбереш колко са примерно англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още