IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генерични производители искат промени в лекарствената политика

Част от тях предвиждат регулация на паралелния износ на медикаменти, които се продават по-скъпо в други държави

10:45 | 15.11.13 г.
Генерични производители искат промени в лекарствената политика

 

Поради тази причина всички препятствия или забавяния в ценообразуването и реимбурсирането на генерични и биоподобни лекарства трябва да бъдат премахнати, тъй като този вид медикаменти осигуряват икономии, разширяват достъпа на пациентите до лечение и стимулират развитието на местните икономики, където са представени и осъществяват производствена и търговска дейност, смятат генеричните производители..

В Европа генеричната индустрия осигурява над 150 000 работни места и икономии в размер на повече от 35 млрд. евро годишно за пациентите и здравните системи.  В България генеричните производители осигуряват над 15 000 работни места (10% от заетите в генеричната индустрия в ЕС).

Данните сочат, че пазарният дял на генеричните лекарства в ЕС е 54% (в опаковки), а процентът от публичните разходи за лекарства, използван за тях е 21%. За разширения достъп на пациентите до лекарствена терапия сочат и данните по отношение на лечението на конкретни заболявания. Така например от общо 36 млн. души с диабет в Европа, 20 млн. се лекуват с генерични лекарства, а от 82 млн. страдащи от хипертония в Европа, 48 млн. се лекуват с генерични медикаменти.

Доклад за европейската икономика отбелязва, че политиките за насърчаване на използването на генерични лекарства са най-използваната мярка при опитите за увеличаване на ефективността на разходите за лекарствени продукти. В същото време в доклад на Световната здравна организация (СЗО) е отбелязано, че насърчаването на по-широкото използване на генерични лекарства ще доведе до ограничаване на разходите за медикаменти. Здравните експерти са категорични, че прогенеричната политика дава възможност повече средства да се насочват към други области на общественото здравеопазване – подобряване на спешната помощ, закупуване на техника, профилактика и др.

Очакванията към биоподобните лекарства са те да осигурят спестявания между 11,4 млрд. евро и 33,4 млрд. евро за периода 2007-2020 г. за 8 страни от ЕС. Данните сочат, че навлизането на биоподобни лекарства увеличава достъпа до лечение и води до икономии в следните 10 държави: Австрия, Италия, Белгия, Румъния, Франция, Испания, Германия, Швеция, Гърция, Великобритания. Спестяванията са средно 120 млн. евро годишно за всяка държава, а за първото тримесечие на 2013 г. кумулативните спестявания възлизат на 400 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още