IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генерични производители искат промени в лекарствената политика

Част от тях предвиждат регулация на паралелния износ на медикаменти, които се продават по-скъпо в други държави

10:45 | 15.11.13 г.
Генерични производители искат промени в лекарствената политика

Заплахата от изчезване на лекарства от българския пазар се засилва. Причината за изтеглянето на опаковките са най-вече ниските цени и потребление у нас. Това стана ясно на кръгла маса на тема: „Рационалната лекарствена политика – гаранция за подобряване на достъпа на пациентите до медикаменти”.

Фармацевтичните производители настояват за спешни мерки и промени в законодателството, за да не остават пациенти без лечение.

"За някои от компаниите, цената на която лекарствата се продават на българския пазар е станала нерентабилна и те решават, че на този пазар повече няма да присъстват в нейната листа", поясни Владимир Афенлиев, член на ИС на Европейската генерична асоциация. 

Преседателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Татяна Бенишева посочи, че „не сме подготвени за анализ точно кои, но вероятно това ще са предимно продукти от областта на онкологията, които действително излизат навън, тъй като цените в другите страни са по-високи".

Д-р Кунчо Трифонов от IMS Halth отново застъпи тезата си, че цените на лекарствата се определят в сравнение с най-ниските в Европа, но този механизъм изглежда привидно ефективен, особено при по-редките лекарства. "Този много малък обем, на фона на тази ниска цена, прави тези търговски операции на производители на лекарства губещи за Зългария", каза той цитиран от БНТ.

Проблемът с изчезващите лекарства започва да става толкова сериозен, че вече са в ход законодателни промени. Част от тях предвиждат регулация на паралелния износ на лекарства, които се продават по-скъпо в други държави.

"Като Чехия, като Полша - те за определен период ограничават износа, не става въпрос за паралелния, става въпрос за износа въобще на продукти, които са жизнено важни за населението - да бъдат ограничени за определен период от време, да останат на българския пазар", проф. Бенишева.

Предложения как може да се реши проблемът с намаляването на разходите за лекарства включват нови по-адекватните нива на реимбурсация, цялостна промяна на системата за реимбурсиране, подобряване на информацията за разходите на НЗОК за лекарства чрез въвеждане на електронна система на отчитане и електронна рецепта. Необходимо е още да се информират пациентите за това какво са генериците и биоподобните медикаменти.

Предлага се също така и приемането на подходяща политика, която да осигури стимули за лекарите, изписващи генерици и биоподобни лекарства, както и стимули за фармацевтите, смятат генеричните производители.. 

Не паралелния износ обаче е причина за оттеглянето на лекарства от България, смятат и производители, и анализатори. Те настояват за други мерки - като контрол на дъмпингови, кухи регистрации на лекарства и изваждането на нужните лекарства от ценовия натиск.

Д-р Трифонов поясни, че може да се тръгне към въвеждане на специален режим на изключване от ценовата регулация чрез доказване на разходи и някаква минимална доходност от тези операции.

С 60% е понижена средната цена за лекарствена терапия и с 200% е увеличен достъпът до лечение в страните-членки на ЕС в периода 2001-2013 г. благодарение на употребата на генеричните лекарства, уточниха от българската генерична асоциация. Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че генеричните и биоподобните медикаменти генерират икономии, увеличават достъпа до съвременни и ефикасни терапии на достъпни цени и създават работни места и икономически растеж.

 

Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още