IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът предлага референдум за мажоритарния вот

Плевнелиев иска народът да каже дали да се въведе задължително гласуване, както и дистанционен вот

20:05 | 29.01.14 г. 25
Президентът предлага референдум за мажоритарния вот

Президентът Росен Плевнелиев предлага референдум за мажоритарния вот, задължителното гласуване и дистанционното гласуване. Това съобщи държавният глава в обръщение към нацията, излъчено по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

“Ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса: 

1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Въпрос: Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”, заяви държавният глава.

Плевнелиев предлага референдумът да се проведе едновременно с евроизборите през май.

“В обществото днес едва ли има по-дискутирана тема от това какви да бъдат избирателната ни система и начинът на гласуване. През последните две десетилетия, преди всеки избор, управляващите променяха закона с надежда, че той ще им помогне да спечелят повече места в Народното събрание. Честите промени са показател, че не сме намерили устойчиво решение”, каза още президентът.

“Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум”, посочи още той.

Президентът призова депутатите да подкрепят провеждането на национално допитване за мажоритарния вот, задължителното и дистанционното гласуване. Според него това ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие.

“С проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. Това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите”, посочи Плевнелиев в обръщението си.

“Смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители”, подчертава той.

“Задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите”, каза още президентът.

Според Росен Плевнелиев електронното гласуване е доказателство, че “българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света”.  “Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите”, коментира той.

“ Нека си припомним, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно. Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света.  Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света”1, посочи президентът.

“Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна”, заяви държавният глава.

“Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага”, заключи Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
"***"..много дълго е да ти се обяснява ползата от задължителното гласуване. Чети повече полезни неща и ще разбереш сам. Никой няма да ти отдели толко време да ти обяснява...затуй го приеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 2
oslo
преди 10 години
аз одобрявам задължителното гласуване, това ще намалее тежестта на твърдите ядра.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 8
Ricco
преди 10 години
Оффф, айде пак мажоритарно да гласуваме! Това значи двупартийна система ПЛЮС (а не минус) ДПС като балансьор. И ако левите и десните (каквото и да значи това) са приблизително равни, ДПС остава абсолютен господар на положението. Което пък значи БСП + ДПС на власт завинаги. Ами давайте - гласувайте за мажоритарна система. А на глупостта дето така щяла да се "засили връзката между избирател и депутат" не знам как може някой още да се хваща. Сега кметовете като са избрани мажоритарно та да не би да са много свързани с избирателите?! Дааа бе, да! Изобщо, мнооого, мнооого митове и напразни надежди има около мажоритарната система. Въобще не са ни проблемите в избирателната система. То и сега си има възможност за мажоритарни кандидати издигнати като независими, ама не съм видял някой да е пробил така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
Задължителното гласуване не е най-обмислената идея - но пък нека има референдум и мнозинството да реши!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
"затова гледам да се махна по-бързо от нея и да нямам нищо общо с нея. "що се изказваш тогава?? гледай по-бързо да се махнеш, режи корените и по-добре не гледай назад...(и аз от житейски опит...)иначе - ЕВАЛА на Президента! силен ход на иначе не дотолкова силният ни като Р.П.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikvarova
преди 10 години
Лека и на теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 13
Eon
преди 10 години
Нито ме познаваш нито знаеш на колко години съм нито ми знаеш житейския опит :) А и житейския опит не се измерва с годините от мен го запомни.И повярвай ми мисля много преди да кажа нещо. :) И по груби неща щях да кажа, ама няколко милиона човека ще се припознаят и ще се обидят.Айде лека вечер, със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 2
Tikvarova
преди 10 години
Млад си синко, млад, та затова и с малко житейски опит. А още повече обичам, когато някой ми слага думи в устата, които не съм изричал, камо ли пък - мислил. Разбирам неудовлетворението ти, но понякога е по-добре да помислиш, преди да кажеш нещо. Не друго, ще ти бъде от полза, особено на запад....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 14
Eon
преди 10 години
и забравих да кажа... да виждам в каква държава живея.. затова гледам да се махна по-бързо от нея и да нямам нищо общо с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 18
Eon
преди 10 години
Знам какъв е процента на "масово" гласувалите, знам и какъв е профила на масово гласувалите. Не ми минавай с тея евтини номера. Слушал съм ги милиони пъти.Още по-*** е твоята позиция, която се изразява в идиотския слоган: "да гласуваме за по-малкото зло." Няма такова малоумие.Все едно да ме карат легално да избера дали да се самоубия с нож или куршум. Все съм прецакан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още