IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът предлага референдум за мажоритарния вот

Плевнелиев иска народът да каже дали да се въведе задължително гласуване, както и дистанционен вот

20:05 | 29.01.14 г. 25
Президентът предлага референдум за мажоритарния вот

Президентът Росен Плевнелиев предлага референдум за мажоритарния вот, задължителното гласуване и дистанционното гласуване. Това съобщи държавният глава в обръщение към нацията, излъчено по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

“Ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса: 

1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Въпрос: Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”, заяви държавният глава.

Плевнелиев предлага референдумът да се проведе едновременно с евроизборите през май.

“В обществото днес едва ли има по-дискутирана тема от това какви да бъдат избирателната ни система и начинът на гласуване. През последните две десетилетия, преди всеки избор, управляващите променяха закона с надежда, че той ще им помогне да спечелят повече места в Народното събрание. Честите промени са показател, че не сме намерили устойчиво решение”, каза още президентът.

“Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум”, посочи още той.

Президентът призова депутатите да подкрепят провеждането на национално допитване за мажоритарния вот, задължителното и дистанционното гласуване. Според него това ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие.

“С проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. Това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите”, посочи Плевнелиев в обръщението си.

“Смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители”, подчертава той.

“Задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите”, каза още президентът.

Според Росен Плевнелиев електронното гласуване е доказателство, че “българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света”.  “Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите”, коментира той.

“ Нека си припомним, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно. Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света.  Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света”1, посочи президентът.

“Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна”, заяви държавният глава.

“Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага”, заключи Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 6
Tikvarova
преди 10 години
Облегни се назад. Помисли! Обърни внимание, в каква държава живееш, какъв е процента на гласували, какъв е профила на "масово" гласувалите. Виж и прочети какво си написал! Сега разбираш ли колко е тъпо, това което си написал!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 26
Eon
преди 10 години
Добре де, как така ще ме карат насила да гласувам. Ами ако не одобрявам нито една от партиите, ще има ли опция във вота: "не гласувам за никого/въздържал се"?Какво е това безумие, да гласувам на сила. Все едно да оторизирам някой *** (политик) легално да ми краде от данъците... що за глупост е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Резултата от тази идея ще бъде двупартийна система и сериозно оскъпяване на купуването на гласове, но аз съм за :) Ще преживеем без ДПС, АТАКА, Реформаторския блок, Бареков и т.н. в парламента :)Единствено дистанционното гласуване е малко спорно, защото ще позволи от една стая да се гласува от името на стотици хиляди пасивни граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 3
karadjata
преди 10 години
Много добра идея на президента даже може да се добавят и други важни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 8
melon
преди 10 години
Прекрасна идея на президента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още