IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Янкова: До 2020 г. младежката безработица трябва да намалее до 7%

В следващите години над 800 хил. младежи ще преминат през различни програми на „Гаранция за младежта“, каза зам.-министърът на труда и социалната политика

08:14 | 18.03.14 г. 15
<p>
	Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика.&nbsp; <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика.  Снимка: Личен архив

- Какво трябва да направи един работодател, за да кандидатства за финансиране, на какви критерии следва да отговаря?

Има едно основно изискване - работодателят да няма задължения към държавния и общинските бюджети, тъй като той получава държавно субсидиране. Второто е за предходен период да не е освободил лица, на мястото на които наема други, тоест идеята е да не бъдат освобождавани стари работници, за да наема за сметка на държавата нови.

Разбира се, работодателите са ограничени в размера на държавната помощ – всеки има право да получи до 394 хиляди лева в рамките на три години. А ако работник бъде освободен по вина на работодателя, той трябва да върне средствата, които са му били предоставени.

- И все пак „гаранция за младежта“ е вид субсидирана заетост за определен период от време. Какво се случва с младежите след това?

По експертни оценки около 60% от младежите, които са минали през стажове или по програми за натрупване на практически знания и умения, си запазват заетостта при работодателя. Така че това е един уникален шанс за младежите.
Не мисля, че има работодател, който наистина има нужда и би освободил младеж, ако той се справя добре.

- Какви резултати очаквате от „младежката гаранция“ - с колко ще се понижи безработицата сред младежите, с колко ще се увеличат заетите?

За целия период до 2020 година безработицата сред младите до 24-годишна възраст би трябвало да намалее до 7% (в момента по данни на Евростат тя е близо 30%). Имаме седем години, в които да я смъкнем с около 20 процентни пункта, което не е непостижимо, тъй като ударно стартираме всички програми и мерки, насочени към младежи.

Нека напомним, че регистрираното увеличение на безработицата сред младежите се наблюдава в доста европейски страни, не само у нас. То се дължи най-вече на стартиралите мерки за активиране на неактивните младежи - тоест те се регистрират в бюрата по труда, за да могат да получат насочване към една или друга услуга, която ще им осигури заетост.

В средата на годината стартираме и с новата оперативна програма за човешките ресурси - имаме и средства, и организация, така че да изпълним поставената цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
2020 новата дата за края на света хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
Със сигурност ще са по малко.....една част ще са емигрирали друга ще продават дрога и цици по курортите и изобщо няма да са фигурирали че са на работа и друга част ат безработните ще бъдат прикрити от ведомството за да се смекчи шока от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още