IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Его

Как американският Силвио Берлускони прескочи от бизнеса и медиите в политиката

13:07 | 09.11.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В света на Доналд Тръмп има само победители и губещи. А той е победител. Такъв е и на 9 ноември. Тълпата крещи „САЩ, САЩ!“ Точно в 2,48 часа в Ню Йорк Доналд Тръмп се качва на сцената като новоизбран президент на САЩ.

Той ръкпляска, той се усмихва, но не много силно. Речта си започва с думите: „Аз тъкмо получих обаждане от Хилъри Клинтън". Аплодисменти от феновете. Тя е поздравила него и поддръжниците му. И тогава той също поздравява опонента си, избира похвални думи, възхвалява Клинтън за заслугите ѝ за страната.

Доналд Тръмп в момента е президент. Доналд Тръмп вече не е в кампания. Той може да се променя, това иска да покаже републиканецът с тази реч.

„Време е да се обединим, ние като нация", казва той. Повдигнатият показалец, който той така често показваше по време на предизборната кампания, сега е едва видим.

„Обещавам, че ще бъда президент на всички американци", казва новият лидер на САЩ.

Доналд Тръмп е larger-than-life. Човек, който само в САЩ може да стигне до този момент - страна, в която все още „американската мечта“ определя мисленето. Мечтата да стигнеш до самия връх само чрез собствените си усилия, по целия път нагоре. Една мечта, която е принципно подкопана в страната на неравенството, но която е и дълбоко вкоренена в психологическата структура.

Тръмп говори със спокоен, концентриран, дори топъл тон за подновяване на американската мечта. Той говори за по-добро бъдеще и отново прави кратко описание на предизборната си програма. Не триумфализъм, както може би мнозина са очаквали. Вместо това, той би искал да благодари на семейството си, на екипа от предизборната кампания. Няма обиди, няма нападки. Работата по неговото движение „ще започне едва сега".

Ще стане ли Доналд Тръмп политик тази вечер, пита реторично Sueddeutsche Zeitung? Той успя да постигне сензационна победа, която по-рано не очакваше почти нито един анализатор – тази изборна нощ изненада много хора. А ако Тръмп иска да бъде в действителност президент на САЩ, а не само президент на движението си, сега ще е разумно да излекува някои рани, които самият той нанесе в предизборната надпревара.

Статистиките показват, че Тръмп стана президент, защото е успял да обедини повечето електори в щатите. Като цяло обаче повече гласове е получила Хилъри Клинтън. Така Тръмп става президент, но без да е подкрепен от мнозинството на народа си. И по този начин може да се разчетат резултатите от тази нощ, а това показва колко още работа има той, за да убеди американците и колко поляризиран е народът.

От американците Тръмп беше възприеман в тази предизборна кампания като всичко друго, но почти и не като кандидат за президент. През последната година и половина той бе един вид телевизионна звезда, шоу величина, свръхбогат бизнесмен, който иска да разтърси политическата дейност. Някой, за когото са свикнали да се държи зле. Подобен човек може да си позволи да обижда хората, както му е угодно, може да си позволи и да е вулгарен.

Егото на Тръмп е огромно. Той е фанатично обсебен от себе си. Човек, който постоянно се нарича "wonderful" или "fabulous" или "great". TRUMP. Това не е само име, това е марка, която Тръмп налага навсякъде. TRUMP-Tower, водка TRUMP, бельо TRUMP, чай TRUMP, вратовръзки TRUMP. Човек като него няма нужда от много помощници. „Говоря сам със себе си, защото имам много добра памет и велик мозък и защото съм казвал много неща“. Така Тръмп отговори преди месеци на въпроса към кого се обръща за външнополически съвети. 

Типично в негов стил. Изречение без много смисъл и структура (познато ли ви е от българската сцена?). В действителност неговият начин на мислене често е асоциативен. Започва някъде и свършва съвсем на друго място. В началото на изречението си Тръмп говори за образователната политика, а в крайна сметка го завършва с тирада за твърденията за поквара, отправени към неговия конкурент Хилъри Клинтън. А между всичко това -  объркване, но звучи така, сякаш говори истински мъдрец. И милиони американци му се поклонят. И не само заради това.

Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
.... Изобщо такава кал се изля, а сега ще има да мажат и мажат :D-------------------------------------------------------------------------------------кат вица:Стария ловец учи младия ловец как да лови и стреля по мечки :- Начи, като дое мечката стреляш в нея директно, баам баам и готово!- Ааа ако не уцеля какво правим тогава ?!- Хвърляш пушката и бягаш на съседнто дърво и се мажеш с говвна ...- Е от къде да ги намеря тея говвна ?!?- Ше намериш, ше намериш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ше провеждат срещи не ами отгоре, са Тръмплината ше им напомни кой е педдал, кой нема да пускат в Европа, какви ценности, демокрации и така нататък..... Тва е се едно Сталин го избират и изведнъж на куррвите им просветва за кво стаа въпрос и се почва с мятането на опашка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Той още не е встъпил в длъжност (ще стане януари),а те вече го канят на среща?Аз пък чух още сутринта, че Найджъл Фараж е поискал да се срещне с него в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 7 години
- злобари сте, инвестори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
fri
преди 7 години
...видяхте опашките на избарите им, нали?Видяхте ли, че не се бутат като овце, а са на 1 крачка разстояние един от друг? Същото е и в магазините, при качване в автобусите.Нещо да кажете за речта Му след изборите? И как се държеше Той и всички останали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Ето бе - това искам да го видя:"Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск поканиха в сряда новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп на среща на върха след внушителната му победа на президентските избори в страната, предава AFP.Ще използваме тази възможност да Ви поканим да посетите Европа за среща на върха на ЕС-САЩ при първа възможност, се казва в писмо до Тръмп, написано от Юнкер и Туск. Днес е по-важно от всякога да укрепим трансатлантическите отношения, се казва още в текста на водещите политици на ЕС."Искам обаче Тръмп да им занесе една папка със събрани съчинения на европейските лидери на тема "Доналд Тръмп - кандидат за президент". Момичетата от щаба му ще му я приготвят алафрангата... хихи... И да им я връчи на срещата с молба да си прочетат еръпциите пред него, докато го гледат в очите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Аз те каня на банкет, ти подхващаш ми ми....., не така направо, ще Ви къртя всички здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Еми ето, почна се:"Външните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) ще проведат специална среща на 13 ноември относно победата на Доналд Тръмп в президентските избори в Съединените американски щати, съобщава AFP, позовавайки се на германски дипломат."Или:"Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел предложи на новоизбрания президент на САЩ близко сътрудничество, базирано на общи ценности на либералната демокрация, които споделят двете страни, предава AFP.Германия и САЩ споделят общите ценности на демокрацията, свободата, уважението към върховенството на закона и човешкото достойнство, независимо от произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически убеждения. На база тези ценности, предлагам близко сътрудничество на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, заяви германският канцлер."Това представяш ли си го - Тръмп изведнъж обръща към мъжки ду пета, за да се впише в ценностите на Шмъркел... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
хахаха, в десятката колега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ти ли ше си сервитьора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още