IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Его

Как американският Силвио Берлускони прескочи от бизнеса и медиите в политиката

13:07 | 09.11.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Можем да разберем егото на този човек само, ако познаваме историята на успеха му. Доналд Джон Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк. Предците му са от Германия и Шотландия. Тръмп посещава реномираното училище Wharton School of Finance. Баща му Фред възпитва сина си с изречения като „Бъди убиец!“ и „Ти си крал!“, пише биографът му Майкъл Д‘Антонио.

Доналд поема семейната фирма за недвижими имоти през 1971 г. и оттогава я превръща в империя. Издадената през 1987 г. книга „The Art of the Deal" – автобиография и съветник за мениджъри едновременно, самият той хвали с думите „Това е най-любимата ми книга след Библията. Само Библията е по-добра“.

Тръмп се фокусира върху луксозни проекти, строи небостъргачи в Манхатън, инвестира в казина. Невинаги е имал този успех, четири от компаниите му фалират, а самият той е бил няколко пъти в близост до фалит. Колко пари има Тръмп сега не е ясно. Forbes оценява състоянието му на 4,5 млрд. долара, а самият Тръмп нарича тази стойност „твърде ниска“ и говори за сума от около 10 млрд. долара.Тъй като отказва да публикува данъчните си декларации, това не може да бъде проверено.

В шоубизнеса Тръмп влиза като продуцент на конкурсите „Мис САЩ" и „Мис Вселена". Той обаче стана истински известен с шоуто си "The Apprentice“ („Стажантът").  В него два екипа на бъдещи предприемачи представят бизнес идеите си, а Тръмп избира победителя. А онези, които са по-слаби, чуват прочутото изречение "You're fired" („Уволнени сте!“).

Доналд Тръмп е женен три пъти. Това обстоятелство може да се счита за нормално от гледна точка на отношенията му към жените. Тръмп постоянно говори за това как въздейства на нежния пол. Не само към тези, за които е женен. Той счита себе си за ловец, а жените – за трофеи. Най-ясно това се вижда от публикувания през октомври скандален клип, в който той описва как опипва чужди жени за гениталиите. И винаги флиртува, макар и понякога по фрапантен начин, казвайки, че би излязъл на среща дори с дъщеря си Иванка, ако „не бях щастливо женен и ако не ми беше дъщеря“.

Ако пък Тръмп не хареса някоя жена, той я напада с обиди като „дебела свиня“ или „кучка“. И когато по време на първия дебат водещата Мегън Кели го заговаря за тази тема, той не се извинява, а се опитва да се измъкне с шега, намеквайки за менструацията ѝ.

Тръмп и медиите – това е доста символична връзка. Той провокира и е много емоционален, а точно американските медии обичат подобни цитати. „Използвам медиите така, както те използват мен – за да получа внимание“, казва той. „А когато го получа, го ползвам за свое предимство“, пояснява Тръмп.

Често той е наричан „американският Берлускони“, движейки се внимателно по границата на политиката и шоу бизнеса, но навлизайки силно и в социалните медии. Тръмп – тази машина за привличане на внимание, този маркетинг гений. „Дори буйният му рус перчем е част от стратегията и служи за привличане на вниманието“, пише биографът му Д‘Антонио.

В този смисъл Тръмп живее, за да бъде обичан и да му се възхищават. Светът, както го възприема той, е брутална арена за битки. В книгата си "Trump: Think Big" самият той описва нещата и какво е за него отмъщението: „When someone crosses you, my advice is 'Get even!' That is not typical advice, but it is real-life advice. (...) I love getting even."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
.... Изобщо такава кал се изля, а сега ще има да мажат и мажат :D-------------------------------------------------------------------------------------кат вица:Стария ловец учи младия ловец как да лови и стреля по мечки :- Начи, като дое мечката стреляш в нея директно, баам баам и готово!- Ааа ако не уцеля какво правим тогава ?!- Хвърляш пушката и бягаш на съседнто дърво и се мажеш с говвна ...- Е от къде да ги намеря тея говвна ?!?- Ше намериш, ше намериш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ше провеждат срещи не ами отгоре, са Тръмплината ше им напомни кой е педдал, кой нема да пускат в Европа, какви ценности, демокрации и така нататък..... Тва е се едно Сталин го избират и изведнъж на куррвите им просветва за кво стаа въпрос и се почва с мятането на опашка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Той още не е встъпил в длъжност (ще стане януари),а те вече го канят на среща?Аз пък чух още сутринта, че Найджъл Фараж е поискал да се срещне с него в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 7 години
- злобари сте, инвестори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
fri
преди 7 години
...видяхте опашките на избарите им, нали?Видяхте ли, че не се бутат като овце, а са на 1 крачка разстояние един от друг? Същото е и в магазините, при качване в автобусите.Нещо да кажете за речта Му след изборите? И как се държеше Той и всички останали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Ето бе - това искам да го видя:"Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск поканиха в сряда новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп на среща на върха след внушителната му победа на президентските избори в страната, предава AFP.Ще използваме тази възможност да Ви поканим да посетите Европа за среща на върха на ЕС-САЩ при първа възможност, се казва в писмо до Тръмп, написано от Юнкер и Туск. Днес е по-важно от всякога да укрепим трансатлантическите отношения, се казва още в текста на водещите политици на ЕС."Искам обаче Тръмп да им занесе една папка със събрани съчинения на европейските лидери на тема "Доналд Тръмп - кандидат за президент". Момичетата от щаба му ще му я приготвят алафрангата... хихи... И да им я връчи на срещата с молба да си прочетат еръпциите пред него, докато го гледат в очите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Аз те каня на банкет, ти подхващаш ми ми....., не така направо, ще Ви къртя всички здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Еми ето, почна се:"Външните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) ще проведат специална среща на 13 ноември относно победата на Доналд Тръмп в президентските избори в Съединените американски щати, съобщава AFP, позовавайки се на германски дипломат."Или:"Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел предложи на новоизбрания президент на САЩ близко сътрудничество, базирано на общи ценности на либералната демокрация, които споделят двете страни, предава AFP.Германия и САЩ споделят общите ценности на демокрацията, свободата, уважението към върховенството на закона и човешкото достойнство, независимо от произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически убеждения. На база тези ценности, предлагам близко сътрудничество на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, заяви германският канцлер."Това представяш ли си го - Тръмп изведнъж обръща към мъжки ду пета, за да се впише в ценностите на Шмъркел... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
хахаха, в десятката колега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ти ли ше си сервитьора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още