IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върне ли славата на България в индустрията на полупроводниците?

Българската държава трябва да подобри образованието и да подпомогне развитието на автоматизацията, роботиката и индустриалните зони, настоява Красимир Петков

21:40 | 13.10.22 г. 5

България може много бързо да се върне на водеща позиция в индустрията на полупроводниците, ако стъпи на новите високотехнологични тенденции и започне много по-активно да ги развива – микропроизводство, нови материали и автоматизация. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Петков, главен изпълнителен директор на Milara International.

За да може България да върне добрата си слава на картата на индустрията за чипове, според него, не би трябвало и не е нужно да се мисли за изграждане на фабрики с милиардни инвестиции, страната ни "може да се възползва от новите тенденции, които се развиват в момента в областта на полупроводниците, свързани с микропроизводство, нови материали и автоматизация".

Според Красимир Петков българската държавата трябва да се намеси за подобряване на образованието, за да се развиват и запазват кадрите в страната ни, както и да подпомага развитието на автоматизацията, роботиката и индустриалните зони, за да възвърне страната ни мястото си в света в областта на полупроводниците, където беше много силна.

„Една компания винаги трябва да мисли за това какво ще е нужно на човечеството в бъдеще и да прави това, което е необходимо, коментира главният изпълнителен директор на Milara International. – Нашата сфера – роботика, полупроводникова индустрия, електрически автомобили, концепцията ни за доставки-последна миля (last mile delivery), която ще бъде използвана във всички градове на бъдещето в Европа, са неща, което ние бихме искали да развиваме. И държавата трябва да помага с инвестиция в образованието.“

По думите на Петков най-важното нещо за България в момента е да модернизира образованието си, защото децата се интересуват от високите технологии. „Когато отидат в училище, виждат едни много закостенели, остарели програми и неадекватно образование“, каза той и се надява, че много от българите, които имат постижения в чужбина трябва да се върнат в България.

Като добър пример за намесата на държавата в развитието на хайтех компаниите Петков даде Турция, която през последните 15 години участва в процесите на проучване и развитие на тези компании "с някакъв процент". "Това е много хубава инициатива. Само в Бурса, например, имат 22 индустриални зони с около 350 предприятия всяка", съобщи той.

Красимир Петков съобщи, че Milara International расте с около 30 - 40%, както в България, така и в САЩ. „В момента ние можем да постигнем огромни резултати и да помогнем, не само на себе си, ако можем да възвърнем една индустрия, която беше гордост на нашата държава в миналото“, убеден е той.

Мениджърът потвърди, че почти всички производители на чипове в света на практика са клиенти на компании като Milara.

„Ние имаме инсталации в почти всички - Intel, Samsung и т.н. Ако България се концентрира в тази област, където бяхме добри навремето и още сме добри, смятам, че можем да се развием много бързо в това направление. България може да се възползва от много модерното направление, при което се създават компоненти с много по-малка инвестиция. Другото, на което трябва да се обърне внимание, са новите материали и нанотехнологии, защото те ще бъдат много ценни за бъдещето на високотехнологичната индустрия“ заяви Петков.

Колко електрически лекотоварни автомобили трябва да излязат до края на годината при съвместното производство на Milara? Къде ще са продажбите догодина? Ще се изгради ли инфраструктура в България, за да се разрасне бизнесът с роботика и автоматизация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: andy къде па видя демокрация в България, бе смотаан охлюф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
кога пък сме имали слава в тази индустрия... кви са тия соц. лозунги дето се опитвате да продавате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Докато сме треторазрядна САЩианска колония и буквата "Х" в европейският комунистически съюз ще внасяме даже и житото си. От 2ра в СИВ и четвърта в Европа през 80те години, сега сме последни във всичко. Само след 33 години ДЕМОкрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Сега се загледах , че ние не присъстваме на картата за производители на полупроводниците в ЕС : https://***.hithorizons.com/eu/insights/overview-of-the-european-semiconductors-industry
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
България е лекинко набедена , че сме били лидер в полупроводниците ... :))) ... Ама така , за вдигане на патриотизма става да се надъхваме ... Ултра далече сме в момента , не че сме били близо някога , от всякакви такива технологии и като кадри и като съпътстваща инфраструктура и като визия на партийните ни елити ... Баце кво рече : търсят се овчари !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още