IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yutong Bus оглежда индустриалните площи в Бургас

Преди месеци от МИЕТ съобщиха, че компанията води преговори за производство на автобуси, но в Ловеч

17:19 | 03.04.13 г. 1
Yutong Bus оглежда индустриалните площи в Бургас

Представители на китайския производител на автобуси Yutong Bus са посетили община Бургас и са огледали свободните индустриални площи. На този етап обиколката е опознавателна и няма никакви подробности за инвестиционните намерения на компанията, уточниха от общинската администрация за Investor.bg.

Yutong Bus са най-големите производители на автобуси в Китай. Годишно произвеждат по 50 хил. автобуса, като 12 хил. от тях са предназначени за износ.

За компанията се заговори преди месеци след посещението на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Китай. Тогава стана ясно за водени преговори между Youtong и „Литекс Моторс“, които са партньори на друга китайска фирма – Great Wall и произвеждат китайските автомобили у нас.

Сега обаче става ясно, че Yutong оглежда терени и на други места из страната. В този смисъл община Бургас може да стане атрактивна от логистична гледна точка - благодарение на пристанището,  жп инфраструктурата, както и летището в града.

България стана привлекателна дестинация за китайски инвестиции в областта на автомобилното машиностроене. Освен завода в Ловеч, където се произвеждат автомобили, в Брезник се сглобяват електроавтобуси на BYD, а българският партньор в този завод компанията "Булминерал". 

По време на своето посещение в Шанхай и самият Делян Добрев обяви, че ще представи България като подходяща дестинация за инвеститори в областта на машиностроенето и енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Супер!Нищо чудно не ЕС, а китайците да ни издърпат икономически напред ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още