IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford и GM ще правят съвместно 9 и 10-степенни трансмисии

Това е третото подобно сътрудничество между концерните за последните 10 години

15:03 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В началото на века двата концерна обединиха сили и създадоха 6-степенен автомат<em>. Снимка: General Motors</em></p>

В началото на века двата концерна обединиха сили и създадоха 6-степенен автомат. Снимка: General Motors

Концерните General Motors и Ford подписаха споразумение за съвместна разработка на 9 и 10-степенни скоростни кутии, съобщи The Detroit News. Това е третото подобно сътрудничество за двата автомобилни производителя за последните 10 години.

По думите на представители на концерните сегашната договорка ще им позволи да спестят десетки милиони долари за разработка на трансмисии и извеждането на готовата продукция на световните пазари. Новите скоростни кутии ще се поставят предимно на глобалните модели на двата концерна.

Кои точно модели ще получат новите трансмисии засега не съобщава. От General Motors и Ford уточняват, че те ще се поставят както на леки автомобили, така и на кросовъри. Все пак стана ясно, че 9-степенните скоростни кутии ще са за модели с предно предаване на двата производителя, а 10-степенните за тези със задно задвижване.

Очаква се разработката да отнеме на Ford и GM около 4 години. Горе-долу толкова време трябваше на двата концерна съвместно да създадат 6-степенен автомат в началото на века.

По-рано намерение за използване на 9-степенни трансмисии обяви концернът Chrysler, а също така и групата Jaguar Land Rover. Над 10-степенен автомат пък работят Hyundai и Kia.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automеdia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още