IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot Citroen сви тримесечното производство във Франция с 36%

Свиването на автомобилния пазар в Европа и стачка в определен за затваряне завод са основни причини за неблагоприятния резултат

18:04 | 07.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спряла поточна линия за производство на модела Citroen C3 по време на стачката в завода в Олне су Боа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спряла поточна линия за производство на модела Citroen C3 по време на стачката в завода в Олне су Боа. Снимка: Ройтерс

Френският автопроизводител Peugeot Citroen е свил производството в родината си с 36% през първото тримесечие на годишна база, тъй като се мъчи да предотврати увеличаването на запасите на фона на понижаващото се търсене в Европа, сочат последните данни на Френската асоциация на производителите на автомобили, публикувани днес и цитирани от MarketWatch.

Компанията е пострадала и от продължителните стачни действия в завода в Олне су Боа, разположен северно от френската столица Париж, определен за затваряне догодина. В момента там се произвеждат между 40 и 70 коли дневно при 700 преди година. Далеч не целият спад в продукцията обаче може да се припише на стачката, тъй като по-голямата част от производството на Citroen C3 бе прехвърлено в друг завод, разположен западно от Париж.

През първите 3 месеца на годината най-големият автопроизводител в Европа след германския Volkswagen AG е сглобил 230 337 автомобила във френските си заводи. Това представлява една трета от цялото производство на компанията, достигнало 712 936 моторни превозни средства. Резултатът обаче е с 19% по-слаб от миналогодишния, сочат данните на автомобилната асоциация.

Местният конкурент Renault е свил производството си във Франция през първото тримесечие с 24%, а цялото си производство – със 7,9%.

И двете компании понесоха тежък удар от спада на европейския автомобилен пазар през посочения период с 10%. Във Франция на годишна база търсенето е намаляло с 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още