IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще вложи 12 млрд. евро в "зелени" автомобили

Ангела Меркел вярва, че през 2020 г. в страната ще има 1 млн. електромобила

09:03 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия ще вложи 12 млрд. евро в "зелени" автомобили

Германските автомобилни производители ще инвестират около 12 млрд. евро в създаване на автомобили, използващи алтернативни източници на енергия, в това число и на електричество. Това съобщи немската асоциация на автомобилните производители VDA, цитирана от Ройтерс.

В момента в Берлин се провежда двудневна среща на ръководствата на германските производители, инициирана от канцлера на Германия Ангела Меркел. По време на събитието се обръща огромно внимание именно на екологично чистия транспорт, като се отбелязва, че през миналата година от общо 3 млн. продадени автомобили на територията на страната, едва 3000 са били задвижваните с електричество.

Според Меркел обаче това може да се промени много бързо, като целта е през 2020 г. броят на електромобилите в Германия да достигне 1 млн. бройки. Мнението на Меркел бе подкрепено и от президента на VDA Матиас Висман, според когото още през следващата година немските производители ще представят цели 16 серийни електромобила.

На обратното мнение са експертите от германския автомобилен клуб ADAC, които обявиха резултати от свое допитване сред шофьорите в страната. То показва, че по-голяма част от тях са много по-скептично настроени към електромобилите, отколкото преди две години. Повече от половината собственици на автомобили са категорични, че няма да извадят пари за електромобил.

Още новини на автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още