IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai спира цигарите

Корейците заменят автомобилната запалка с USB

16:20 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Темата за тютюнопушенето, която отново нашумя в България, е водеща и за корейската автомобилна компания Hyundai. В нейните автомобили вече няма да присъства обичайната запалка, пише The Financial Times. Тя няма да се предлага дори като опционално оборудване, а на нейно място ще бъде поставен USB порт.

Това ще се случи най-напред в автомобилите за родния на Hyundai пазар, като плановете предвиждат решението да бъде въведено постепенно и на останалите пазари. Причината за подобен ход е, че тютюнопушенето става все по-непопулярно, като законите в някои държави предвиждат дори забрана за пушене в личния автомобил.

Изследвания показват, че в САЩ, Великобритания и Австралия цели 75% от хората подкрепят подобна мярка, посочва The Financial Times.

Освен това въпросната запалка се използва изключително рядко, а в същото време заема едно от най-удобните за шофьора места в салона. Именно затова тя ще бъде заменена от USB порт, чрез който може да се плейва музика или пък да се зарежда мобилен телефон.

За първи път автомобилната запалка се появява през 1925 година и бързо намира място във всички автомобили на пазара. В средата на 90-те години компанията Chrysler първа решава, че пакетът за пушачи трябва да се предлага като допълнително оборудване. В момента това правят много от производителите на автомобили.

При автомобилите на Hyundai за пазара на Южна Корея запалката няма да присъства в лиса с предложения още от началото на този месец, уточнява изданието.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още