IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новакът в групата на "горещите"

Kia Cee'd GT е нахаканият нов служител в офиса, който тепърва ще се доказва

10:00 | 21.12.13 г.
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Investor</em></p>

Снимка: Investor

Нещата за Киа започнаха да се подреждат, когато корейците привлякоха бившия дизайнер на Ауди - Петер Шрайер. Само за няколко години германецът набързо подреди оплесканото от азиатците, заличавайки от съзнанието ни онези нелепи коли от близкото минало на компанията. Но къде остана спортният нюанс, от който всяка марка така отчаяно се нуждае?

Ето го, стои точно пред вас.

Kia Cee'd GT е първият опит на компанията в хищния клас на “горещите” хечбеци, където се борят много модели с десетилетни традиции. Какво би ни накарало да обърнем поглед към Корейския полуостров? Много просто, алтернативата. В този клас най-важни са външният вид, мощността и цената. Започваме да ги изследваме едно по едно, срещайки се с Kia Cee'd GT.

GT версията на Cee'd изглежда фанатично, но приятно. Алтернативните дневни светлини, разположени ниско в бронята, се състоят от четири огромни LED диода, които не позволяват на пешеходците да подминат колата с пренебрежение. Самите фарове пък са толкова издължени, че почти достигат челното стъкло. Задницата е по-уравновесена, като изключим двата големи елипсовидни накрайника на изпускателната система, както и вертикалните светлини за мъгла и паркиране.

Малко са нещата в интериора, които подсказват, че колата е корейска. Безспорно Kia Cee'd GT има едни от най-удобните седалки в този клас. Те са доставени от специалистите в областта Рекаро, които от години работят с престижни компании в индустрията и спорта.

Материалите са приятни на допир, а единственото, което издава произхода на автомобила, е леко ретроградната централна конзола. Такива миниатюрни дисплейчета отдавна изгубиха популярност при спортните хечбеци. Това, което никога няма да излезе от мода, е интуитивността. Без да впечатлява с излишен лукс, мултимедийната система на GT знае много добре как да улесни живота ви, така че най-великодушно прощаваме на дизайнерите.

Край на атмосферните двигатели. В Киа също са наясно с това и са използвали 1.6-литров турбо двигател с 200 к.с. и 264 Нм. Той е икономичен и е комбиниран с добре работеща 6-скоростна механична скоростна кутия. Евтино, практично и адекватно решение в паралелен свят, в който думите автоматик и пенсионер са синоними.

Каквото и да си говорим, хората, които загърбват всичко познато, за да си купят кола, която тепърва опипва почвата, се интересуват най-вече от цената. Тук е и големият коз на Cee'd GT. Моделът е с близо 10 000 лева по-евтин от VW Golf GTI, който е по-мощен и по-утвърден, но има по-скучен дизайн, същите червени акценти и по-плитки седалки.

Доста добър опит, Kia!



Предаването "Колела" се излъчва по телевизия Bulgaria On Air в събота от 19:00 часа. Повторения на предаването можете да гледате в неделя от 09:30 и в сряда в 23:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още