IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-икономичният Opel в света струва 425 000 долара

Прототипът P1 харчи едва 0.6 л/100 км

11:01 | 29.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимкa: Greencarreports</p>

Снимкa: Greencarreports

Рядко може един автомобил да съчетае характеристики като „екологичен” и „колекционерски”, но прототипът Opel P1 е точно такъв. Това е най-икономичният представител на германската марка, съобщава изданието Greencarreports.

Машината е произведена през 1959 г., но след редица реконструкции, 14 години по-късно попада в Книгата на рекордите Гинес, след като инженерите успяват да намалят разхода на гориво до 0.6 л/100 км. Прототипът е изложен на търг, но така и не успява да си намери собственик. Причината е само една – цената от 425 000 долара.

Какво обаче ще получи купувачът за тези пари? Opel P1 е построен на основата на модела Olympia Rekord от 1959 г. В началото на 70-те години екип инженери на компанията Shell се заема с реконструкцията му, като го превръща от стандартен автомобил в опитен прототип с напълно модернизиран салон.

Двигателят на машината – 1.5-литров бензинов с 4 цилиндъра, е снабден с малък карбуратор от косачка за трева Tilotson. Моторът задвижва задните колела, които са максимално приближени към центъра. Задвижването се осигурява чрез верига. Звучи добре, но дали си струва парите?

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 10 години
Ясно че не яде, но върви ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още