IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двамата най-големи инвеститори във Ferrari подписаха пакт за 48,8% право на глас

Така те ще могат да контролират производителя на спортни автомобили след отделянето му от Fiat Chrysler

22:32 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Двамата най-големи инвеститори във Ferrari са подписали споразумение на акционерите, даващо им общо право на глас от почти 50%, с което ще могат да контролират строго производителя на спортни автомобили след отделянето му от Fiat Chrysler Automobiles, съобщава Ройтерс.

Съгласно пакта Exor семейното инвестиционно дружество Agnelli и Пиеро Ферари, син на основателя на компанията за спортни автомобили, ще се консултират взаимно по въпроси, които ще бъдат обсъждани на общите събрания на акционерите.

Освен това, в случай че предстои акции на Ferrari да бъдат прехвърлени на други инвеститори, Exor ще има право на преференциално изкупуване на акциите, като Пиеро Ферари може да упражни право на първа оферта, съобщи семейната инвестиционна компания Agnelli в изявление.

„Сега, когато Ferrari започва нова глава в историята си, нашите две фамилии подписаха това споразумение, за да осигурят нужната стабилност за гарантиране силата на Ferrari и неговата уникалност в бъдеще“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Exor Джон Елкан.

След отделянето от Fiat Chrysler Exor ще притежава приблизително 23,5% от производителя на спортни автомобили, или 33,4% от правото на глас, а Пиеро Ферари ще има 10% от капитала, или още 15,4% от правото на глас.

Първоначалният срок на споразумението е за пет години.

Fiat Chrysler създаде регистрирана в Холандия холдингова компания за Ferrari и вписа акциите ѝ на Wall Street през октомври. Ferrari ще дебютира на борсата в Милано на 4 януари с вторично вписване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още