IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ "замрази" всички нови кредити за Volkswagen

Банката се опасява, че нейни средства са намесени в скандала с манипулирането на вредните емисии

18:36 | 14.01.16 г. 2
ЕИБ "замрази" всички нови кредити за Volkswagen

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е решила да “замрази” всички нови заеми за Volkswagen, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Банката е стигнала до заключението, че част от средствата й може би са намесени в скандала с манипулирането на вредните емисии на дизелови автомобили на компанията.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер коментира пред журналисти, че банката не може да изключи вероятна връзка между заем в размер на 400-те млн. евро от финансовата институция, отпуснат през 2009 г., и манипулациите на емисиите. Същият заем е върнат през 2014 г., в рамките на договорения срок.

След новите разкрития по Дизелгейт, които засегнаха и автомобили с бензинови двигатели и въвлякоха високопоставени ръководители на германския производител на автомобили, Хойер заяви, че банката е “много загрижена” за този случай.

Volkswagen получи 400 млн. евро от ЕИБ през 2009 г. за развитие на научните изследвания и в подкрепа на разработването на по-ефективни автомобилни компоненти. Средствата са част от заемен фонд на стойност 3 млрд. евро, предназначен за финансиране на автомобилни проекти, повечето от тях в подкрепа на "зелени" технологии.

От 1990 г. насам ЕИБ е отпуснала на германската компания кредити на стойност около 4,6 млрд. евро.

Хойер предупреди още в началото на избухването на Дизелгейт, че ЕИБ може да понесе част от удара върху компанията, припомня изданието. В тази връзка ръководството на банката започна задълбочени проучвания за какво са били използвани парите.

Темата за Дизелгейт можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Те па муриканците се избили да купуват дизел нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Не Европейска , ами Американска е банката и много загрижена за този случай.Кьораво ойро нема вече за Фолксваген...щото замърсяват бизнес конфорта на американските играчи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още