IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 години двигатели Subaru Boxer

Над 16 млн. такива мотора са произведени от 1966 година до днес

22:55 | 10.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Subaru</p>

Снимка: Subaru

Боксерният двигател Subaru, една от запазените марки на японската автомобилна марка, чества 50 години от създаването си. Агрегатът дебютира на 14 май 1966 година на борда на модела Subaru 1000, превръщайки се в неизменна част от всяка следваща кола на марката*. До момента Subaru е произвела над 16 млн. екземпляра от своя боксер.

Когато става дума за двигатели с вътрешно горене, изборът се свежда до само няколко типа - редови, V-образен, ротационен и хоризонтално разположен, по-известен като боксерен.

И докато първите два се интегрират масово в автомобилите, ротационният и боксерният са запазена марка на само няколко автомобилни компании. Всъщност ротационният агрегат към момента не може да бъде намерен в нито един нов автомобил, а боксерният се произвежда единствено от Subaru и Porsche.

Този тип двигател има редица предимства. При него буталата са разположени хоризонтално, едно срещу друго в симетрична конфигурация. При движението на срещуположните бутала се неутрализират инерционните им сили, което води до по-ниски нива на вибрации и изключителен ротационен баланс и допринася за плавна и равномерна работа до най-високи обороти. Освен това така се постига по-нисък център на тежестта, което пък подобрява стабилността и динамиката на машината.

Е, има и недостатъци - по-висок шум и по-големи торсионни вибрации, поради което е необходим по-голям маховик - но те са пренебрежимо малки на фона на предимствата.

Боксерният двигател е разработен още през 19-ти век. Патентован е през 1896 година от Карл Бенц, известен като бащата на автомобила и един от основателите на Daimler-Benz.

А името "Boxer" му е дадено, тъй като ходът на буталата напомня на движенията на ръцете на боксьор.

*Не всички автомобили Subaru са с двигател боксер. Изключение правят компактните коли за японския пазар.

Още за предимствата на боксер двигателите вижте във видеото в Automedia.bg
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Може да се добави и звездообразния двигател, който обаче се ползва основно в самолетостроенето, че и двутактовите двигатели, че турбо-реактивни ( също основно самолетни)... абе глупости да искаш да мислиш, . А като си говорим за боксери, не трябва да се забравя бръмбара на VW, познат у нас като "костенурка"Относно по-ниските нива на вибрации..... вижте как работи един качествен редови шестак и после ми обяснявайте за вибрации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Абе бая глупости.Ротационният двигател има доста различен принцип на действие. Останалите са само различно разположение на цилиндрите. Що се отнася до многото предимства на боксера.... не се ли замисляте, като е толко убав, що всички правят редови и V образни а боксерите се броят на пръстите на едната ръка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още