IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Volvo скача с 2,5% през второто тримесечие

Шведският концерн очаква по-малко продажби в Северна Америка

10:13 | 19.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Автомобилният производител Volvo отчете по-добри от очакваното резултати през второто тримесечие, в което оперативната печалба скача с 2,5%, а съкращаването на производството с цел намаляване на разходите помогна на компанията да компенсира забавянето в продажбите на пазара на тежкотоварни автомобили в САЩ, съобщава Bloomberg.

Volvo и германските конкуренти Daimler и Volkswagen получиха подкрепа от нарастващото търсене в цяла Европа през изминалата година в сравнение с по-слабото търсене в САЩ и Бразилия.

Компанията, която е най-големият производител на камиони в Европа, ревизира надолу очакванията си за пазара в Северна Америка, като прогнозира продажбите в сектора на товарни автомобили да бъдат в размер на 240 хил. превозни средства спрямо прогнозата от 250 хиляди през април, посочва Ройтерс.

Оперативните приходи на шведския концерн нарастват до 6,13 млрд. шведски крони (716,18 млн. долара) спрямо 5,98 млрд. крони година по-рано. Така резултатите надминават очакванията на анкетирани от Ройтерс анализатори, които прогнозираха приходи от 5,64 млрд. крони. 

Volvo, която продава товарни автомобили под марки като Mack, Renault и UD, заяви, че поръчките за камиони са спаднали с 8% през второто тримесечие, докато очакванията бяха за понижение от 1%.

В същото време забавянето на търсенето в САЩ, Близкия изток и рецесията в Бразилия напълно объркаха очакванията на производителя за годината.

Daimler намали прогнозата си през май, като заяви, че печалбата ще бъде "значително по-ниска”. От своя страна Volvo, който е собственик на марката Mack Trucks в САЩ, обяви съкращаване на производството в Северна Америка и Бразилия през февруари.

Volvo вече работи по програма за преструктуриране, за да намали годишните разходи за тази година с 10 милиарда крони спрямо нивата от 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още