IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP: 2017 г. ще бъде повратна за електрическите автомобили

Влиянието върху производителите на суровини ще се усети първо на пазара на метали, а по-късно на петролния

16:04 | 26.09.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази година се очаква да бъде "повратна точка“ за електрическите автомобили. Това обяви Арнауд Балхаузе, главен търговски директор на глобалната минна компания BHP, като по думите му влиянието върху производителите на суровини ще се усети първо на пазара на метали, а по-късно на петролния, пише Ройтерс.

„През септември 2016 г. публикувахме блог постинг и зададохме въпроса - може ли 2017 г. да бъде годината на революцията на електрическите автомобили", каза Балхаузе, ветеран от компанията, който управлява търговската стратегия, доставките и маркетинга на BHP.

"Отговорът е - да ... 2017 г. е годината на революцията, за която говорихме. А медта е металът на бъдещето“, заяви той.

Европа започна все по-сериозно да се отказва от двигателите с вътрешно горене, въпреки че в световен мащаб има само 1 милион електрически от общо 1,1 млрд. коли. Прогнозите на BHP сочат, че те могат да достигнат до 140 милиона автомобила до 2035 г.

„Реалността показва, че средно големият електрически автомобил все още се нуждае от субсидии, за да се конкурира ... така че всичко много ще зависи от батериите, от политиката, от инфраструктурата", обясни Балхаузе.

В същото време се очаква електрическите автомобили скоро да струват колкото традиционните автомобили - още през следващата година според някои оценки.

Балхаузе заяви, че очаква електрическият бум да бъде усетен първо от производителите на медта, където ще се борят за повишено търсене.

Пазарът, според него, може да е подценил въздействието върху червения метал - напълно електрическите превозни средства изискват четири пъти повече мед, отколкото автомобилите, които работят с горивни двигатели.

По думите му на петролната индустрия може да й отнеме повече време, за да усети влиянието от бума на електрическите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още