IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира ли Тръмп скоро автомобилни мита?

Според Wirtschaftswoche САЩ ще обмитяват с 25% вноса на автомобили от всички страни, с изключение на Канада и Мексико

08:39 | 28.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Логото на Volkswagen по време на изложението Salao do Automovel International Auto Show в Сао Пауло. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Логото на Volkswagen по време на изложението Salao do Automovel International Auto Show в Сао Пауло. Снимка: Архив Ройтерс

Журналистически материал за надвиснали американски вносни мита върху автомобилите постави под силен натиск акциите на германските производители. Така например премиум акциите на Volkswagen във вторник попаднаха на дъното на германския индекс Dax, със спад от малко под четири на сто. За книжата на Daimler, както и за акциите на автомобилния доставчик Continental спадът бе с около три процента. Също в цяла Европа акциите на компаниите от индустрията бяха подложени на силен натиск.

Германското издание Wirtschaftswoche писа, че още през идната седмица Доналд Тръмп може да наложи мита над вносни автомобили. „Докладът на Министерството на търговията е на бюрото на президента“, пише списанието, като се позовава на източници от Европейската комисия. „Тръмп може да наложи митата още през следващата седмица след срещата на Г20 в Буенос Айрес“, пише изданието.

Докладът на министерството препоръчвал 25%-ови мита върху вноса на автомобили от всички страни, с изключение на Канада и Мексико. Нямало да има и изключения за различни типове моторни превозни средства, като според  Wirtschaftswoche това е възможно най-тежкият вариант.

Говорителка на американското министерство заяви, че заключителният доклад и резултатът от него все още не са предоставени на Тръмп. Едва след като докладът е налице, американският президент можел да решава за нови мита, пояснява тя.

През юли Тръмп обеща на президента на ЕН Жан-Клод Юнкер да не налага мита, докато САЩ и ЕС договарят споразумение за свободна търговия. Европейската комисия и Белия дом не не са коментирали темата.

Как коментират темата пазарни участници вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още