IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция задържа седмина помагачи на беглеца Гон

Бившият директор на Renault-Nissan се измъкнал през затвореното истанбулско летище "Ататюрк"

15:45 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив 

Седем самолетни пилоти и служители на истанбулското летище бяха арестувани от турската полиция след мистериозното бягство на Карлос Гон от Япония. Бившият директор на Renault-Nissan се измъкна от японското правосъдие и сега е у дома си в Ливан.

Гон, който е подсъдим по обвинения във финансови злоупотреби в Япония, беше освободен под гаранция след рекордно дълъг престой в ареста. В понеделник той избяга през Осака и Истанбул до Бейрут. Арестуваните от турските власти хора, сред които четирима пилоти, са заподозрени като съучастници в бягството. Според полицията в Истанбул и влизането, и излизането на Гон от страната са останали нерегистрирани.

Според разследването Гон е бил прекаран през летище "Кемал Ататюрк", което бе затворено за пътнически полети миналата година след откриването на новото международно летище в Арнауткьой. Частният самолет на мениджъра е кацнал на "Ататюрк" в 5:26 сутринта на 29 декември.

Човекът, който създаде алианса Renault-Nissan, след като бе спасил поотделно от банкрут и двете компании, бе арестуван в края на 2018 г. по първоначални обвинения в получаване на незаконни бонуси. По-късно бяха добавени и други нарушения. Самият Гон категорично настоява, че обвиненията са скалъпени само с цел да бъде отстранен и да се саботира подготвяното от него окончателно сливане на двете компании.

По-рано станаха ясни и други подробности от плана за бягство. Както се твърди, „паравоенна група“, прикрита като музикална коледна група, го е посетила в неделя. След серенадата той е бил отведен покрай нищо неподозиращите охранители в дървен калъф за инструменти до летището. 

Бягството на Гон в Ливан не е случайно, тъй като страната няма споразумение за екстрадиция с Япония. Според 65-годишния Гон той е жертва на конспирация между ръководителите на Nissan, прокуратурата и представители на властта в Токио, които искат да спрат задълбочаването на съюза с Renault.  В Nissan имаше вътрешно противопоставяне на плана на френското правителство за сливане на предишните независими съюзници, водени от Renault. Бившият изпълнителен директор подозира, че опонентите му са го свалили, за да предотвратят такова сливане.

Целия материал четете в Automedia.bg!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още