IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът взе своите жертви на автомобилния пазар в Европа

Въпреки негативните резултати сегментът на електрическите превозни средства продължава да увеличава своя пазарен дял във Франция, Испания и Италия

22:18 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Испания

Силната нова вълна от инфекции с COVID-19 и икономическата криза доведоха до 21-процентен спад на регистрациите на нови автомобили в Испания през октомври.

Продажбите се свиват до 74 228 превозни средства от 93 954 през същия месец на 2019 г., сочат данни на индустриалната асоциация ANFAC.

Всички канали за продажби отчитат спад, като продажбите на компании за отдаване под наем са намалели най-много - с 46 процента, тъй като туристическата индустрия продължава да страда заради ограниченията при пътуванията. Регистрациите на автомобили от частни клиенти се свиват с 23%, а продажбите към компании отчитат спад в размер на 16%.

Общите продажби през първите 10 месеца на годината спадат с 37% до 669 662 превозни средства. 

От ANFAC се надява правителственият пакет за бракуване на стари автомобили, наречен Plan Renove, влязъл в сила на 20 октомври, да предотврати по-дълбоко свиване на пазара за останалата част от годината.

Представяне по марка

Продажбите на марки като Audi, Skoda, DS и Fiat нарастват през октомври.

Регистрациите на нови автомобили с марка Audi се увеличават с 3%, докато тези на Skoda и DS се покачват с 1,6%. Продажбите на Fiat отчитат ръст от 1,2%.

В същото време продажбите на Opel се свиват с 51 процента, тези на Ford - с 36 на сто, докато регистрациите на нови коли с марка VW се понижават с 29%.

Електрически и плъгин превозни средства

Търсенето на превозни средства с алтернативно задвижване, включително изцяло електрически, плъгин хибридни превозни средства и такива, използващи втечнен петролен газ (LPG) и компресиран природен газ (CNG), остава силно. Пазарният дял на тези типове автомобили нараства до 25,8% през октомври спрямо същия месец на 2019 г.

Напълно електрическите автомобили продължават да увеличават своя пазарен дял, след като продажбите им през октомври нарастват със 123% до 1808 броя спрямо същия месец на миналата година.

Hyundai Kona Electric е най-продаваният изцяло електрически автомобил в Испания през октомври с 267 продадени броя, следван от Renault Zoe с 253 броя и Peugeot e-2008.

Регистрациите на  нови плъгин хибридни автомобили се увеличават с 216% до 2516 броя.

Регистрациите на превозни средства с дизелово гориво се свиват с 15%, като делът им същи намалява до 28,7%. Продажбите на бензинови автомобили спадат с 37%. Техният пазарен дял се свива с 10,6 процентни пункта до 45,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още