IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler представи нова амбициозна стратегия за над 60 млрд. евро

Стратегията на групата включва увеличаване на чистата печалба на превозно средство и прилагане на модели за директни продажби

10:26 | 03.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Надзорният съвет на германската автомобилна група Daimler AG подписа инвестиционен план на стойност над 60 млрд. евро, свързан с бизнеса ѝ с леки автомобили и микробуси Mercedes-Benz, който ще покрива дейността на звеното между 2022 и 2026 година, съобщава Automotive News Europe. 

Компанията има за цел да бъде сред лидерите по отношение на производството на електрически превозни средства и свързания с тях софтуер, изтъкват от Daimler.

Настоящите планове, представени през октомври 2020 г. за редуциране на капиталовите разходи с 20 на сто спрямо нивата от 2019 г. до средата на това десетилетие, остават в сила. Новите разходи ще бъдат фокусирани върху електрическата мобилност, дигитализацията и автономните технологии, споделят от групата.

Увеличаването на чистата печалба на превозно средство и прилагането на модели за директни продажби представляват важни елементи в тази стратегия, посочва концернът, добавяйки, че напредъкът в технологията и производството на батерии трябва да помогне за намаляване на цената на изцяло електрическите превозни средства с течение на времето.

„Нашата цел е технологично лидерство в сегмента на луксозните автомобили и в областта на първокласните микробуси, като същевременно останем отдадени на нашите амбициозни цели за маржа“, заяви главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус.

За да потвърди тези планове, Daimler инвестира съвместно със Stellantis в стартъп за твърдотелни батерии – технология, която обещава по-бързо зареждане, по-добро съхранение на енергия и повишена безопасност.

В края на октомври германската група представи финансов отчет, в който печалбата надмина пазарните очаквания въпреки кризата с чиповете. Оперативната печалба, коригирана спрямо еднократни ефекти, се е покачила с четири процента до 3,6 милиарда евро. По-благоприятният продуктов микс и високата ценова стабилност помагат за частично компенсиране на затрудненията в доставките, свързани с полупроводниците, и по-високите цени на суровините. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още