IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски стартъп за електромобили под наем набра 30 млн. долара

Hive ще използва средствата, за да разшири своя автопарк

13:43 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският стартъп за отдаване на електрически превозни средства под наем Hive Technologies Inc. обяви, че е приключил кръг на финансиране в размер на 30 милиона долара, като средствата ще бъдат използвани за разширяване на автопарка. С това компанията иска да подкрепи шофьорите на услуги за споделено пътуване, които не могат да си позволят по-високите първоначални разходи за покупка на превозните средства, съобщава Ройтерс. 

Подкрепена от инвеститори, фокусирани върху корпоративната социална отговорност, компанията отдава под наем електромобили на шофьори на Uber Technologies Inc. и Lyft Inc. на база цена за изминат километър, предлагайки потенциално по-евтин вариант от покупката на такова превозно средство, обикновено изискваща теглене на заем.

„Колкото повече шофирате, толкова по-малки са разходите ви по автомобила. И вместо да взимате кредит за покупка на кола, вие се възползвате от тази възможност“, споделя главният изпълнителен директор на Hive Матиас Томсън в интервю за Ройтерс.

Понастоящем компанията работи само с електрически коли Chevrolet Bolt на General Motors в Калифорния, но преговаря и с други автомобилни производители за разнообразяване на гамата си от автомобили и планира да се разшири в няколко други щата през следващите години, изтъква Томсън. Финансирането ще увеличи автопарка на Hive до 1000 превозни средства от 100 в момента.

Uber и Lyft се ангажираха да работят само с електрически превозни средства в рамките на САЩ до 2030 г., но все още не е ясно как се очаква шофьорите с ниски доходи да финансират по-скъпите автомобили.

През октомври Uber и Hertz обявиха партньорство за предоставяне на 50 хил. електромобила на Tesla Inc. на своите шофьори, като цената на наема ще бъде 334 долара на седмица.

Според Томсън колите на Hive ще бъдат значително по-евтини за шофьорите, които ще могат да използват зарядни станции, захранвани със соларна енергия на iSun Inc., която е един от инвеститорите в стартъпа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още