IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки производствените драми Rivian успя да продаде 1015 пикапа през 2021 г.

До края на миналата година компанията е доставила общо 920 превозни средства

12:03 | 11.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. е успял да произведе 1015 автомобила през 2021 г., заяви подкрепената от Amazon компания, цитирана от Ройтерс.

Миналия месец Rivian обяви, че очаква производството да бъде с "няколкостотин превозни средства" под своята цел за 2021 г. от 1200 пикапа поради ограниченията във веригите на доставка. 

От продадените 1015 броя компанията е успяла да достави до края на годината 920 превозни средства, става ясно от документ, видян от Ройтерс.

От Rivian също така информират, че главният оперативен директор Род Коупс се е оттеглил от поста.

През миналата седмица цената на акциите на Rivian падна под стойността им от нейното първично публично предлагане (IPO) през ноември заради нарастващата конкуренция в сектора. Книжата на компанията попаднаха в низходяща спирала, след като Amazon обяви сделка със Stellantis NV за закупуване на електрически микробуси за доставка. Въпреки че Rivian и Amazon заявиха, че партньорството им остава непроменено, сделката се припокрива с плана на стартъпа за изграждане на електрически търговски превозни средства за гиганта в електронната търговия и може да увеличи конкуренцията при борбата за бъдещи поръчки от Amazon.

Още през декември Rivian предупреди, че международните проблеми при доставките могат да засегнат нейното производство.

Компанията съобщи, че планира да изгради завод за 5 млрд. долара в Джорджия, за да увеличи капацитета си, но подчерта, че има производствени предизвикателства в момент, в който получава по около 2000 предварителни поръчки всяка седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още