IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford влага допълнително 20 млрд. долара в електрификацията на своето портфолио

Така общата инвестиция на концерна в тази област до 2025 г. достига 50 млрд. долара

13:51 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. ще инвестира още до 20 милиарда долара, за да подготви бизнеса си за електрическото бъдеще, съобщава Bloomberg. 

Компанията обмисля и евентуално отделяне на част от своя бизнес с електромобили като дружество със специално предназначение (SPAC), за да привлече повече инвеститори. По-рано Ford заяви, че ще инвестира 30 млрд. долара в разработването на електрически и автономни превозни средства до 2025 г. Така общата инвестиция може да достигне 50 млрд. долара.

Компанията назначи бившия мениджър в Apple и Tesla Дъг Фийлд, който ще отговаря за вътрешната реорганизация, включваща преоборудване на фабриките на Ford за производство на електромобили и наемане на нови инженери.

Ford се включи в световната надпревара за електрическата мобилност, докато традиционните концерни се опитват да настигнат лидера в сегмента Tesla Inc. И докато Ford продава повече пикапи от F серията, отколкото е целия годишен обем на продажби на компанията на Илон Мъск, последният може да се похвали с пазарна оценка, която е по-голяма от общата на Ford, GM, Stellantis, Volkswagen и Toyota.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли се опитва да промени това, като наскоро обяви, че неговата компания удвоява производството на електрическия пикап F-150 Lightning, която ще се появи в продажба през първата половина на 2022 г., и утроява производството на Mustang Mach-E.

Ако доставките на F-150 Lightning започнат навреме, Ford ще стане едва третият концерн в САЩ, който предлага електрически пикапи след Rivian и GM.

Пазарният дебют на дългоочаквания пикап на Tesla Cybertruck беше отложен за следващата година, като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че компанията му ще започне търговското производство не по-рано от 2023 г.

Bloomberg съобщава, че Ford обмисля отделянето на „малка“ част от бизнеса си с електромобили, вероятно фокусирана върху превозните средства, произвеждани в по-малки обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още