IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Lexus изостават само с около 5000 броя от рекорда през 2019 г.

Северна Америка и Китай остават най-големите пазари за японската марка

21:32 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската марка автомобили Lexus отчете 6-процентен ръст на продажбите през 2021  г., доближавайки се до рекорда, отчетен през 2019 г. след ревизия, съобщава Automotive News Europe. Глобалният недостиг на полупроводници, който помрачи автомобилната индустрия, не успя да попречи на силното представяне на концерна, собственост на Toyota Motor Corp.

За цялата изминала година Lexus успя да продаде 760 012 превозни средства, като Северна Америка е най-силният пазар на бранда с 332 000 продажби, което представлява 12% ръст спрямо 2020 г., благодарение на силното търсене на моделите RX и NX. 

Интересно е да се отбележи, че Lexus успя да завърши трети в надпреварата за луксозния сегмент в САЩ, изоставайки единствено от BMW и Tesla.

Китай е вторият по големина пазар за марката с продажби от 227 000 броя - ръст на годишна база от един процент. На този пазар Lexus записва най-силното си представяне досега.

В Европа продажбите на марката нарастват с 2 на сто до 72 000 броя.

По отношение на електрическите превозни средства на бранда продажбите в глобален план се увеличават с 10 на сто до 260 000 автомобила. Единственото изцяло електрическо возило на Lexus може да се похвали с едва 5800 продадени броя.

Основната сила при колите с алтернативно задвижване на Lexus идва от хибридите – предпочитан сегмент и от Toyota.

Общо 495 664 кросоувъри Lexus са били продадени през миналата година.

Данните за 2021 г. представляват вторият по големина обем на продажбите след отчетените през 2019 г. 765 330 превозни средства. Ако дефицитът на чипове не беше сковал индустрията, Lexus щеше да подобри своя рекорд, споделя говорителят на марката Норихиро Цуджи пред журналисти във вторник. Вероятно това ще стане през настоящата година, добавя той.

За да акцентира върху плановете за електрификация, Lexus представи нови снимки на своя прототип RZ450e, който ще послужи за основа на очаквания електрически кросоувър на компанията.

Lexus заяви, че ще представи автомобила още тази пролет, въпреки че все още не е ясно кога превозното средство ще бъде пуснато в продажба. Очаква се това да стане към края на 2022 г. или в началото на 2023 г.

Концернът иска да електрифицира напълно своето портфолио в Европа, САЩ и Китай до 2030 г., като цели да продава по 1 млн. електрически коли годишно. Пълна електрификация в рамките на Lexus в глобален план ще бъде постигната до 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още