IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основана от бивш инженер на Tesla компания ще прави материали за батерии в САЩ

Планираното съоръжение на Sila трябва да влезе в експлоатация през 2024 г.

23:42 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Maika Elan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Стартъп за батерии, основан от бивш инженер на Tesla Inc., обяви във вторник планове за базирано в САЩ производство на материали от следващо поколение, насочени към намаляване на разходите, увеличаване на пробега при батериите и намаляване на зависимостта на индустрията от Китай, съобщава Ройтерс.

Sila Nanotechnologies ще инвестира стотици милиони долари в нов завод в щата Вашингтон, който трябва да бъде въведен в експлоатация през 2024 г., споделя главният изпълнителен директор Джийн Бердичевски. 

По думите му, откакто Tesla е основана през 2003 г., цената на батериите е паднала по-бързо от очакваното, като новите материали могат да помогнат за допълнителното редуциране на разходите за производители и потребители.

Германският автопроизводител Daimler AG има миноритарен дял в Sila, която също така работи с BMW AG. През 2021 г. компанията успя да набере 590 милиона долара, повишавайки оценката си до приблизително 3,3 млрд. долара.

Бердичевски казва, че Sila ще използва новия завод в град Мозес Лейк, за да произвежда анодни материали на базата на силиция, които могат да съхраняват 20% повече енергия от анодите, които обикновено използват графит и се произвеждат до голяма степен в Китай.

Графитът е в списъка на жизненоважните минерали в САЩ, докато силицият не е. Администрацията на президента Джо Байдън цели да намали зависимостта на страната от Китай по отношение на веригата на доставки, свързана с електромобилните батерии.

Според Бердичевски капацитетът на планираното съоръжение ще захранва около 10 гигаватчаса батерии, достатъчни за оборудването на 100 000 електрически превозни средства. Той предвижда допълнително разширяване на капацитета до 2 млн. електромобила.

Sila управлява тестово производствено съоръжение в централата си в Аламеда, Калифорния, което може да произвежда материали за батерии за около 1000 автомобила годишно.

Бердичевски споделя, че Sila се опитва да отговори на предизвикателствата при увеличаването на производството, за да отговори на нуждите на автомобилните производители.

През 2020 г. главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обяви план за използване на силициев анод в новите си батерии, но не е ясно дали вече използва революционната технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още