IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis инвестира 2,8 млрд. долара в производство на електромобили в Канада

Това е допълнение към вече обявената инвестиция от 35 млрд. долара в електрификация до 2025 г.

10:17 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Международният автомобилен производител Stellantis NV ще инвестира 3,6 млрд. канадски долара (2,8 млрд. щатски долара) за преоборудване на два от своите канадски завода за сглобяване на електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

Компанията, създадена в началото на 2021 г. чрез сливането между Fiat Chrysler Automobiles NV и PSA Group, ще добави нова автомобилна платформа, която може да се използва за производство на електромобили в заводите ѝ в Уиндзор и Брамптън, Онтарио. Инвестициите ще възстановят заетостта в двата завода, които се сблъскаха с по-слабо производство през последните години. 

„Тези инвестиции потвърждават нашия дългосрочен ангажимент към Канада и представляват важна стъпка, докато се придвижваме към превозни средства с нулеви емисии“, посочва Марк Стюарт, главен оперативен директор на Stellantis North America.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо, премиерът на Онтарио Дъг Форд и други канадски официални лица присъстваха на церемонията по обявяването на инвестицията в Уиндзор. Очаква се Форд официално да започне кампанията си за новите избори по-късно тази седмица.

Общата инвестиция на Канада в проекта възлиза на около 1 млрд. канадски долара (776 млн. щатски долара).

Инвестицията показва как Fiat Chrysler, чийто бивш главен изпълнителен директор - покойният Серджо Маркионе, се противопоставяше на вложенията в тази връзка заради липса на перспектива, увеличава мащаба на своите планове за електрификация, тъй като глобалните регулации за емисиите продължават да се затягат.

Концернът вече обяви инвестиция от 35 млрд. долара в световен мащаб до 2025 г., за да подобри своите възможности за електрификация и софтуерно развитие.

През март Stellantis и LG Energy Solution обявиха, че ще вложат повече от 4,1 млрд. долара в съвместно предприятие за изграждане на нов завод за батерии за електромобили в Уиндзор. Фабриката ще разполага с годишен капаците от 45 гигаватчаса (ГВтч), като се очаква да бъде въведена в експлоатация през 2025 г. Съоръжението ще създаде 2500 работни места и ще снабдява заводите на Stellantis в Северна Америка.

Уиндзор, където компанията произвежда Chrysler Pacifica, работи на две смени, след като Stellantis предприе съкращения в през 2020 г. Втората смяна може да отпадне в края на 2022 г. Заводът в Брамптън, където се сглобяват Dodge Charger и Challenger, ще стартира производството на поне един електрически модел като част от планираната инвестиция.

Очаква се двете фабрики да се върнат към режим на три смени в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още