IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi и Porsche ще влязат във Формула 1

Двата бранда са убедили Volkswagen, че това ще е икономически изгодно за цялата група

17:02 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Премиум брандовете Audi и Porsche на Volkswagen ще се присъединят към Формула 1, след като убедиха германската автомобилна група, че ходът ще донесе повече пари, отколкото ще бъдат похарчени, обяви главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс, цитиран от Ройтерс.

Преговорите в борда на директорите относно плановете на двете марки са предизвикали някои вътрешни разделения, обяви Дийс по време на събитие във Волфсбург, където е централата на компанията.

Но като цяло брандовете, които редом с китайския бизнес на VW са най-важните източници на печалба за групата, са казали, че ще донесат повече пари във Волфсбург, ако участват във Формула 1, отколкото ако не се включат, казва Дийс.

„Просто оставаш без аргументи“, посочва той.

От няколко месеца има спекулации, че двете марки ще преговарят за партньорства за влизане в най-високия клас международен моторен спорт, който през по-голямата част от последното десетилетие беше доминиран от германския конкурент на Volkswagen – Mercedes.

 

Audi е готова да предложи около 500 млн. евро за британския производител на луксозни спортни коли McLaren като начин за навлизане в спорта, заяви източник на Ройтерс през март. От своя страна, Porsche възнамерява да сключи дългогодишно партньорство с отбора на Red Bull след няколко години.

В допълнение към икономическите аргументи, убедително е било и голямото рекламно влияние на Формула 1. Дийс твърди, че в резултат на това Porsche ще намали другите си състезателни активности и ще се концентрира повече в тази област.

Решението е взето в момент, в който Volkswagen се подготвя за потенциално листване на Porsche през четвъртото тримесечие на тази година, макар че източници твърдят, че включването в състезанията на Формула 1 вероятно ще стане факт чак след няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още