IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите на VW, планирани за производство тази година, са разпродадени

Клиентите трябва да се подготвят с нужното търпение, ако искат да закупят електрическа кола на марката

17:27 | 04.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна компания Volkswagen AG не може да навакса с производството, за да отговори на силното търсене на електрически превозни средства, след като през миналата и в началото на тази година марката беше принудена да свие производствената си дейност поради нарушения в глобалните вериги на доставка, пише Automobilwoche. 

„Отчитаме изключително високи нива на поръчки, доста по-високи, отколкото през 2021 г.“, заяви главният изпълнителен директор на едноименната компания-майка Херберт Дийс. „На практика сме разпродали всичко в Европа и САЩ за тази година“, признава той.

В Германия концернът предлага само модели, които ще бъдат достъпни едва през 2023 г.

Само в Европа изоставането на производството спрямо търсенето за електрически модели достига 120 000 превозни средства. Подобно е положението и в Китай, изтъква Дийс.

През първото тримесечие продажбите на електрически автомобили на марката нарастват четирикратно в Китай до близо 29 000 броя, като делът на електромобилите с марка VW е по-голям от този на конвенционалните автомобили.

„В момента наваксваме“, добавя Дийс.

Като цяло VW планира да продаде около 700 000 електрически коли през тази година. Делът им от общите продажби на групата се очаква да нарасне до 7-8%, според финансовият директор Арно Антлиц.

През 2021 г. този дял достига 5,1%.

„На прав път сме с електрическите превозни средства“, подчертава от своя страна Дийс.

По отношение на софтуерното звено на групата Cariad изпълнителният директор каза, че ще отнеме време преди бизнесът да отчете печалба. „На първо време тук трябва да се инвестира, продажбите ще дойдат по-късно“, посочва Дийс.

Очаква се Cariad да остане „на червено“ поне до средата на десетилетието. Според Дийс печалбата ще дойде едва след 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
не, а ти гледа ли как изгоря един руски танк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Гледахте ли как изгоря автобуса-електроиграчка. Невъзможно е да се угаси. Изсипали 20 тона вода, и те не знаят защо, понеже с вода не гасне. Токсичният черен пушек изглеждаше предимно въглеродно неутрален. Интересно ако имаше хора вътре в момента на спонтанното и мощно самозапалване, какъв ужас щеше да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още