IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови автомобили във Великобритания спаднаха с 21% през май

Използването на електрически превозни средства е нараснало с близо 18 на сто, показват още данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили

15:37 | 06.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg</em></p>

Снимка: Goncalo Fonseca/Bloomberg

Регистрациите на нови автомобили във Великобритания са намалели с близо 21% миналия месец, когато са отчели втория си най-слаб месец май от три десетилетия насам, съобщи Ройтерс.

Устойчивите проблеми със снабдителните вериги продължават да затрудняват продажбите и доставките, ограничавайки търговията.

Продажбите на нови автомобили в страната са се свили до 124 394 единици миналия месец, показват данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). Използването на електрически превозни средства обаче е нараснало с близо 18 на сто, като всяка първа от осем нови коли по пътя е била електрическа.

"В поредния предизвикателен за пазара на нови коли месец браншът продължава да се бори със световния недостиг на части, като употребата на електрически автомобили е една от малкото положителни новини", каза главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хоус.

Миналия месец от организацията предупредиха, че е възможно продажбите на нови автомобили във Великобритания тази година да са по-малко, отколкото се очакваше, тъй като поскъпващата издръжка на живот и устойчивият недостиг на чипове влияят на автомобилния пазар.

Към този момент цялостният пазар е отчел понижение от близо 9% - или 62 724 единици по-малко, допълват от SMMT.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още