IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на колите под наем – неприятна изненада за изтормозените пътници

Цените, които през 2021 г. достигнаха рекордни стойности, тази година достигат нови висоти, а крайбрежните региони на Европа са особено засегнати

12:07 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Неприятна изненада може да очаква европейските туристи, които искат да избегнат хаоса на летищата това лято, като наемат автомобил. Цените, които през 2021 г. достигнаха рекорди, тази година отбелязват нови висоти, а крайбрежните региони на Европа са особено засегнати от завишените стойности, предава Bloomberg.

Пътуващите в Испания, които преди пандемията можеха да наемат автомобил за малко повече от 20 евро (20 долара) на ден, това лято ще трябва да платят поне три пъти повече. В Италия и Хърватия цените са се повишили рязко с повече от 180% според данни, събрани от Check24.

Положението може да се влоши още повече и пътуващите в последната минута трябва да действат бързо, съветва Андреас Шифелхолц, управляващ директор на сайтa за сравнение на автомобили под наем. „С наближаването на датите за пътуване и наемане на кола цените ще продължат да се увеличават“, предупреждава той.

Нарастващите цени са резултат от следпандемичния стремеж към пътешествия, който очевидно не се влияе от нарастващата инфлация, наближаващата енергийна криза и опасенията от рецесия. По данни на Oxford Economics Tourism Tracker през май нощувките в еврозоната са се възстановили до нивата отпреди кризата. С началото на европейските училищни ваканции броят на почиващите ще продължи да расте.

Възраждането на пътуванията вече предизвика хаос на европейските летища. В някои от най-натоварените центрове на континента над 60% от полетите закъсняват, а 8% се отменят, показват данни, събрани от туристическата агенция Hopper Inc.

В отговор на това лондонското летище „Хийтроу“ наложи двумесечен таван на дневния пътникопоток и нареди на авиокомпаниите да спрат продажбата на нови билети за лятото. След съкращаването на персонала в началото на пандемията летищата и авиокомпаниите се затрудняват да се справят със сигурността и обработката на багажите, което предизвиква дълги опашки и натрупване на купища погрешно поставен багаж.

Компаниите за автомобили под наем също свиха бизнесите си по време на пандемията и много от тях не са се върнали към силните си позиции отпреди Covid, дори когато търсенето се възстановява. За втора поредна година кризата във веригата за доставки, подхранвана от глобалния недостиг на полупроводници, ограничи производството на автомобили и остави автоконцерните с по-малко превозни средства, които да продават на фирми за отдаване под наем.

„Много фирми за отдаване на автомобили под наем намалиха автопарка си по време на пандемията и не могат просто да върнат автопарковете си към нормалните им размери сега, когато търсенето се увеличава", каза Шифелхолц.

Сред най-големите фирми за отдаване на автомобили под наем в Европа само Avis Budget Group Inc. и Sixt SE успяха да се върнат към нивата на автопарка си за 2019 г., показват отчетите на компаниите. Europcar Mobility Group и Hertz Global Holdings Inc, които обявиха фалити на фона на срива на туристическата индустрия през 2020 г., все още не са се върнали към предишния си размер.

Някои фирми за автомобили под наем превърнаха възстановяването на търсенето в поток на печалба. Според съизпълнителния директор на Sixt, Александер Сикст, цените няма да паднат скоро.

„Оценяваме, че цените ще бъдат на това ниво поне през по-голямата част от 2023 г.", каза той. Разходите за туристически настанявания, самолетни пътувания и нови автомобили са се увеличили през последните години, докато цените на автомобилите под наем са в застой от десетилетие, твърдят от Sixt. „Тези неотдавнашни корекции ще се запазят“, допълва Сикст.

Той също така не очаква скорошно намаляване на интереса от страна на почиващите. Въпреки допълнителните разходи заради нарастващите цени на горивата „прогнозите за търсенето за това лято не предвиждат значителен спад", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още