IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 млн. долара за три години – компенсацията на Дийс среща критика

„Златно ръкостискане" за бъдещия бивш шеф на VW е критикувано от анализатори и инвеститори

14:52 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Планираната замяна на главния изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс с главния изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме през септември кара някои инвеститори и експерти в бранша да се намръщят. Задават се и въпроси например защо Дийс, който в бъдеще ще има консултантска позиция, получи нов договор предсрочно само преди година. През юли 2021 г. надзорният съвет одобри договора на Дийс, който е с продължителност до октомври 2025 г., въпреки че по това време, но и преди това от няколко страни бяха отправени значителни критики към управлението и стила на комуникация на мениджъра, предава N-TV.

„Удължаването на договора от миналата година не е разбираемо", казва ръководителят на отдела за корпоративно управление и устойчивост в дъщерното дружество на спестовната банка Deka Инго Шпайх. Оставката на Дийс е „напускане с предизвестие", като контролният орган е можел да извлече изводи много по-рано. Твърди се, че самият Дийс е оказал натиск за удължаване на срока на договора си. „За пореден път сметката се плаща от акционера", казва Шпайх. „Новият договор за консултантски услуги също повдига повече въпроси, отколкото отговори". Само за 2021 г. Дийс е получил над 10 милиона евро, включително под формата на пари в брой, бонуси и пенсионни права.

Трудно е да се сравнят и точно да се предвидят във времето заплатите на членовете на управителния съвет на VW, тъй като те зависят от променливите бонуси. Някои наблюдатели смятат, че сегашният главен изпълнителен директор на групата - макар че скоро ще напусне този пост - може да спечели още до 30 млн. евро до есента на 2025 г.

„Златното ръкостискане е признак на лошо корпоративно управление и за съжаление се е превърнало в традиция във VW", критикува Яне Вернинг от Union Investment. Още с Бернд Пишетсридер през 2000 г. или с Кристин Хоман-Денхард, която остана само една година в мениджърския екип през 2016/2017 г., бяха договорени високоплатени обезщетения за продължаване на мандата или обезщетения при напускане.

Надзорен съвет без компас

Друг анализатор заяви, че според него тази практика е „срамна", особено след като в случая с Дийс са се появили слухове, че ще бъдат съкратени десетки хиляди работни места. А асоциацията за защита на инвеститорите заговори за „Надзорен съвет без компас, който една година казва „Ура", а на следващата - "Ужас, не". Това е равносилно на „стратегическо изоставане".

Членовете на съвета не пожелаха да коментират решението по това време, като се позоваха на поверителността на заседанията. През 2020 г. Дийс дори обвини част от надзорния съвет в престъпно поведение и „липса на почтеност" поради недискретност.

Първоначално Дийс беше назначен за главен изпълнителен директор на най-голямата автомобилна група в Европа до пролетта на 2023 г. Въпреки това многократно имаше конфликти с работническия съвет, профсъюза IG Metall и провинция Долна Саксония, които заедно с представителите на фамилиите собственици Порше и Пиех са най-важните надзорни органи. Освен това напоследък се отчитат и скъпи закъснения със собствения софтуер на компанията, които според твърденията са застрашили стартирането на редица модели. Миналата година никой от ключовите играчи не се е осмелил да предложи уволнението на Дийс, казват анализатори. Е, в ретроспекция хората често са по-мъдри, а сега вече било станало кристално ясно, че нещата просто не могат да продължат по същия начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още