IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски конкурент на CATL и BYD оценява инвеститорския интерес за своето IPO

CALB планира да набере от листването си в Хонконг до 2 млрд. долара, които ще използва за разширяване на производствения капацитет и за други индустриални дейности

09:57 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електромобилни батерии China Aviation Lithium Battery Co. (CALB) започна процес по оценка на инвеститорския интерес към своето планирано първично публично предлагане (IPO) на борсата в Хонконг на стойност 2 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Базираната в Дзянсу компания, конкурент на лидерите при производството на батерии за електрически коли Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и BYD Co., ще оцени интереса на инвеститорите към своите акции от 12 до 22 септември, посочват източници, запознати с темата.

CALB обмисля да набере до 2 млрд. долара, включително с опция за свръхразпределение. Успешното набиране на средства може да помогне на компанията да отчете едно от най-големите листвания на борсата в Хонконг тази година.

Производителят на батерии ще използва приходите от своето IPO за изграждане и разширяване на редица производствени бази, за развитие на научноизследователска и развойна дейност, като оборотен капитал и за общо корпоративно ползване, съгласно условията.

Класация на производителите на електромобилни батерии по доставен капацитет в глобален мащаб. Източник: SNE Research Класация на производителите на електромобилни батерии по доставен капацитет в глобален мащаб. Източник: SNE Research

Китайската компания се класира на шесто място по продаден капацитет на световния пазар на батерии за електрически превозни средства през юли, изпреварвайки южнокорейската Samsung SDI Co., според данни, публикувани от базираната в Сеул SNE Research. Първа е CATL с 13,3 гигаватчаса (ГВтч), следвана от BYD с 6,4 ГВтч и LG Energy с 4,4 ГВтч.

Базираните в Китай компании стимулират глобалния растеж на индустрията през юли, докато общият пазарен дял на трите южнокорейски фирми – LG, Samsung и SK – се свива до 25,9% спрямо 34,2% година по-рано.

Китайските производители изглежда поддържат стабилни цените на фона на ограниченото предлагане, докато търсенето на батерии в Китай се очаква да нарасне близо двойно през тази година поради нарастващите продажби на превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), според изчисления на Bloomberg Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още