IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски разработчик на автомобилни технологии обмисля листване в Хонконг

Подкрепената от Geely ECARX е в процес на сливане със SPAC компания, за да излезе на борсата в САЩ

13:14 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разработчикът на технологии за интелигентни автомобили ECARX Holdings Inc. проучва възможността да се листне на борсата в Хонконг, след като е напът да направи това в САЩ чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC), съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с вътрешнофирмените дискусии.

Компанията, която е подкрепяна от китайския милиардер Ли Шуфу и неговата Zhejiang Geely Holding Group Co., не е решила още дали ще набира средства чрез листване в Хонконг, тъй като планът се намира в ранен етап на обсъждане, добавят източниците, пожелали да запазят анонимност.

Листване извън САЩ може да помогне на ECARX да хеджира всякакви потенциални рискове от делистване на американските борси.

През май компанията се споразумя да се слее с COVA Acquisition Corp., SPAC дружество, в сделка, която ще оцени новото предприятие на около 3,8 млрд. долара. Ако трансакцията се осъществи, това може да бъде най-голямото листване на китайска компания в САЩ след грандиозния провал на Didi Global Inc, подчертават от Bloomberg.

ECARX и COVA все още работят по завършването на сливането до края на годината в очакване на регулаторно одобрение в САЩ, посочват източниците, добавяйки, че това може да се случи и в началото на 2023 г.

Много листнати в САЩ китайски компании предлагат акции и на борсата в Хонконг, тъй като продължилото десетилетие противопоставяне между Пекин и Вашингтон относно достъпа до счетоводни документи може да доведе до премахване на около 200 китайски фирми от борсите в Ню Йорк.

Китай и САЩ постигнаха сделка относно счетоводството миналия месец, с което Пекин предоставя на американските регулатори достъп до документи на китайски компании, чиито акции се търгуват на американските борси.

Сделката на ECARX със SPAC фирма е част от усилията на Ли Шуфу да набере милиарди долари чрез продажба на акции на различни борси, тъй като технологиите като електрически превозни средства, стават все по-популярни и водят до огромни промени в автомобилната индустрия.

Две други подкрепяни от Geely компании – производителят на електромобили Zeekr Intelligent Technology Ltd. и Cao Cao Mobility – също обмислят листване в Хонконг.

Основана през 2017 г. от Ли и негови сътрудници, ECARX е фирма за автомобилни интелигентни технологии, чиито продукти включват системи за автономно шофиране и изчислителни системи за превозни средства. Компанията разполага с повече от 2000 служители в Китай и Европа.

Миналия септември Geely Automobile Holdings Ltd. инвестира 50 млн. долара в разработчика, което ѝ осигури 1,5-процентен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още