IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nio ще се конкурира с германските концерни в Европа с плана за лизинг на батерии

Концернът планира да изгради 1000 станции за замяна на батерии извън Китай до 2025 г., повечето от които ще бъдат разположени в Европа

14:30 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският стартъп Nio планира да се пребори за дял от растящия европейски пазар на електрически превозни средства, като разгърне мрежа за размяна и лизинг на батерии, за да намали разходите за потребителите, съобщава Ройтерс, цитирайки президента и основател на компанията Цин Лихун.

Nio цели да построи 1000 станции за замяна на батерии извън Китай до 2025 г., повечето от които ще бъдат разположени в Европа, за да обслужва разширената гама електромобили, които ще започне да продава тази година в Германия и на други пазари, изтъква Цин.

„Ние сме пред нашите конкуренти по отношение на продуктите и услугите“, добавя той в телефонно интервю от Германия във вторник.

Nio откри първия си чуждестранен завод в Унгария по-рано този месец, за да произвежда енергийни продукти, като станции за смяна на батерии, които са скъпи за доставка от Китай поради размерите си, посочва Цин.

Основното предимство на Nio е превръщането на батерията - най-скъпия компонент в един електромобил, в лесно заменяем компонент, за да се ограничат първоначалните разходи за купувачите.

Станциите за смяна на батерии на Nio облекчават шофьорите, които ще спестят време, вместо да зареждат своите електромобили.

Стратегията отличава Nio от конкурентите на китайския пазар на електромобили, но прехвърля разходите – и риска – към компанията, една от причините повечето утвърдени автомобилни производители да потърсят други начини за намаляване на разходите за батерии и повишаване на ефективността при зареждането.

Според Цин Nio също търси партньори сред компании за управление на активи в Европа, за да финансира бизнеса с отдаване на батерии под наем.

В Китай концернът създаде предприятие с партньори, включително с производителя на батерии Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), за доставка на батерии, които ще се предлагат на лизинг. По този начин Nio ще генерира приходи от потребителски такси.

Приходите на компанията се увеличиха с 22% през второто тримесечие спрямо предходната година.

През последната година Nio експериментира с лизинг и размяна на батерии в Норвегия за своя електрически модел ES8. Компанията е продала 800 броя от превозното средство и е инсталирала две станции за подмяна на батерии в Норвегия.

Цин каза, че този експеримент е дал увереност на Nio да се конкурира успешно с имена като BMW, Mercedes и Volkswagen на техния вътрешен пазар.

До края на годината Nio ще пусне в продажба и други модели в Европа, включително седаните ET7 и ET5.

Почти всички купувачи в Норвегия и повече от половината в Китай са избрали лизинга на батерии, изтъква Шън Фей, вицепрезидент на бизнеса с батерии в Nio.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още