IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD разширява своята световна експанзия - пуска електрически SUV в Индия

Моделът Atto 3 ще се произвежда в местната фабрика на китайската компания в южната част на страната

12:39 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Електрическият модел на BYD Atto 3. Снимка: Bloomberg L.P.
Електрическият модел на BYD Atto 3. Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепяният от Уорън Бъфет китайски производител на електрически автомобили BYD ще пусне в продажба първия си лек електромобил в Индия във вторник, с което компанията бележи поредната стъпка към осъществяването на своя план за глобална експанзия, съобщава Ройтерс.

BYD, която вече продава електрически автобуси и електрически превозни средства за корпоративни автопаркове в южноазиатската страна, пуска своя нов SUV Atto 3 на четвъртия по големина автомобилен пазар в света, където местният производител на автомобили Tata Motors доминира при продажбите на електромобили.

Това отразява стратегията на BYD да постигне световен успех на пазара на електромобили, където лидер все още е Tesla. Компанията вече предлага модели на пазари като Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур, Бразилия, Коста Рика и Колумбия.

По-рано тази година BYD заяви, че ще започне да продава електрически леки коли в Япония от 2023 г., като планира да изгради производствено съоръжение в Тайланд, последвано от 30 други в САЩ, Бразилия и Индия. Тайландската фабрика ще разполага с годишен производствен капацитет от 150 000 превозни средства, като се очаква да бъде въведена в експлоатация през 2024 г.

BYD пусна в продажба своя Atto 3 в Тайланд в понеделник.

Навлизането на китайската компания в Индия се случва в момент, когато страната запазва строг контрол върху инвестициите, идващи от чуждестранни предприятия, включително от Китай.

Подобни мерки принудиха китайската Great Wall Motor да отложи плановете си да инвестира 1 млрд. долара в Индия по-рано тази година, след като не успя да получи регулаторно одобрение.

BYD от своя страна вече разполага с местно производствено съоръжение и няма да има нужда от нови инвестиции около Atto 3, посочва източник, запознат с плановете на компанията.

Базираният в Шънджън производител на автомобили и батерии навлиза в Индия през 2007 г., произвеждайки батерии и компоненти за местните разработчици на телефони.

През 2013 г. BYD започва да произвежда автобуси в страната с местен индийски партньор, а през 2021 г. пусна своя електрически e6 за продажба на оператори на корпоративни автопаркове.

В завода си в Южна Индия компанията разполага с производствен капацитет от 10 000 превозни средства годишно. Там ще се сглобяват и автомобилите Atto 3, предназначени за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още